Kokeile kuukausi maksutta

Tekoäly voisi tuoda työmaille reaaliaikaisen tilannekuvan – ”Ei ole temppukaan opettaa ’tukiälyä’ tunnistamaan virheitä”

Aalto-yliopistossa on meneillään Business Finlandin rahoittama Reality capture for construction management -hanke, jonka tavoitteena on kehittää automaattisia keinoja rakennushankkeen tilanteen sekä laadun valvontaan.

Triplan työmaalla olevan nosturikameran dataa käytetään tutkimushankkeessa. Kuva: YIT

”Jos tekoäly määrittäisi rakennushankkeen tilanteen automaattisesti otettujen valokuvien perusteella, aikatauluvalvonta voisi olla reaaliaikaista”, hanketta johtava Aalto-yliopiston rakentamisen tuotantotalouden professori Olli Seppänen sanoo.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Tekoäly voisi tuoda työmaille reaaliaikaisen tilannekuvan – ”Ei ole temppukaan opettaa ’tukiälyä’ tunnistamaan virheitä””

 1. Liiallinen tekniikka kadottaa aivoista ja käsistä tekemisen taidon sanoo:

  Ei voi olla totta, akateeminen hömppä on taas jälleen kerran myyty innovaationa hölmöille. 20-vuotta on tullut vedettyä näitä rakennusprojekteja ja aina on aikataulu ollut ajatasalla ja tiedossa, oli kohde pieni tai iso. Myöskään ”tukiäly” ei auta laadunvalvonnassa, varsin jos tekijät ja työnjohto käyvät puolittaisella hälläväliä asenteella. Ja yhden asian olen tässä viime vuosina huomannut, että mitä enemmän nk. tekoälyä on tuotu rakennushankkeen ”aivopiiriin”, sitä enemmän se vaatii huomiota ja aikaa pois itse työkohteesta. Tässä viime viikolla yksi työnjohtajistani istui melkein kokonaisen työpäivän, pähkäillessään sähköisen aikatauluohjelman parissa sillä muutosten teko ja päivittäminen söivät aikaa.

  Nyt joku sanoo, teköäly päivittäisi kuvien perusteella aikataulun. Ehkä kokonaisaikataulun voisi jotenkin hahmottaa, mutta kun se pirun kokonaisaikataulu muodostuu niistä lukuisista pienistä ”nippeleistä”, joihin ei välttämättä saada aina ajankohtaista teköälyn vaatimaa tilannekuvaa. Myöskään tekoäly ei keskustele työnjohdon tai työntekijöiden kanssa.

  Mutta minulla on yksi pieni vinkki näille akateemisille älykäppyröille, eli kun erilaisten hankerahojen kerääminen ja konttorituolin selkänojan kuluttaminen kyllästyttää, menkää ulos haukkaamaan happea. Minä tässä sillä välin piirrän tussilla pari viivaa seinällä olevaan aikatauluun, sen pohjalta mitä aamun työmaakierros näytti.

  1. …ja näillä mennään, perkele!
   Se on varmasti faktaa, että hälläväliä asenteella saadaan kaikki projektit metsään. Uskon, että sekin on fatkaa, että rakennusala junnaa pohjamudissa (välillä kirjaimellisesti) verrattuna muihin teollisuuden aloihin jo paljolti sen takia ettei digitalisaatiota saada hyödynnettyä. Miten mistään digitaalisista ratkaisuista voidaan edes saada tehoja irti, jos työmaahenkilöstön tietotekniikka taidoilla aikataulun päivitys vie melkein kokonaisen työpäivän?

   1. Sen verran vielä, kyse ei ollut henkilön IT-osaamisesta, vaan siitä että tämä tietotekninen aikatauluohjelmisto takkuili. Vaikka sen pitäisi olla tämänpäivän kärkeä ohjelmistotasolla. Mutta on minulla ehdotus rakentamisen laatuu ja aikataulutukseen liittyen, siirrytään isolla loikalla moduulirakentamiseen ja otetaan pesäero tästä valujen kanssa läträämisestä, muun muassa. Moduuli- ja teräsrakentaminen alkavat olla maailmalla tätä päivää, kun meillä suomessa puuhastellaan vielä kurahousutasolla. Tosiasia on että Suomessa ei vielä osata hyödyntää rakennustekniikan tarjoamia mahdollisuuksia, vaan kehitetään kaiken maailman ohjelmistoja osaksi rakentamista, koska se on helppo leipäpuu. Eli mennään kurahousut jalassa perse edellä puuhun.

   2. No kun se vitsi on siinä, että se aikataulu pitää…. korjaan pitäisi päivittää ammattitaidolla ei tietotekniikkataidoilla tai digitaalilla.

    1. Ok, en tajunnut ajatusta. Syystä että meillä ollaan aikataulusta edellä, ja alihankkijoille pitää saada tiedoksi aikataulupäivitystä ettei synny toimituskatkoja.

 2. Kaiken tonnien painoisen kivennäisaineksen kuitenkin joutuu ihan oikeasti sinne roudaamaan.

Viimeisimmät näkökulmat