Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kasvunäkymät kiinnostavat: Kansainväliset sijoittajat puskevat pääkaupungin toimistomarkkinoille

Helsinki on kansainvälisille kiinteistösijoittajille jo lähes yhtä kiinnostava kohde kuin Pariisi, Lontoo ja Tukholma, kertoo kiinteistökonsultti JLL:n toimitusjohtaja Tapani Piri HS:lle.

Sijoitusyhtiö BlackRockin Pohjoismaisista kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Victor Persson kertoi Tullihallituksen talossa sijoittajille, miksi amerikkalainen kiinteistösijoittaja on kiinnostunut Helsingin vuokramarkkinoista. Kuva: Rio Gandara / HS

Ja siltä tilanne näytti myös Tullihallituksen talossa Erottajalla viime viikolla.

Sali oli täynnä kansainvälistä kiinteistöväkeä, joka oli tullut Helsinkiin järjestettyyn Pohjoismaiseen kiinteistökonferenssiin keskustelemaan kiinteistösijoittamisen uusista tuulista.

Yhtenä seminaarin pääpuhujista oli amerikkalaisen Blackrock-sijoitusyhtiön pohjoismaisista kiinteistösijoituksista vastaava johtaja, ruotsalainen Victor Persson.

Blackrock on maailman suurimpia sijoittajia, mutta kiinteistösijoittajana keskikastia.

Vuonna 2018 Suomen markkinoille saapunut Blackrock osti viime syksynä Suomen valtiolta Tullihallituksen talon niin, että suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö Trevian oli sen yhteistyökumppanina.

Blackrock on ostanut myös yhden talon Aleksanterinkadulta ja toisen Ruoholahdesta.

Blackrock ei ole yksin innostunut Helsingin toimistomarkkinoista. Se saattaa olla jopa hieman myöhässä moniin kilpakumppaneihinsa verrattuna.

Ulkomaiset sijoittajat ovat olleet viime aikoina erityisen aktiivisia Suomen kiinteistömarkkinoilla.

Kiinteistökonsulttiyhtiö Catellan markkinakatsauksen mukaan viime vuonna kiinteistökauppojen kokonaisvolyymista peräti 65 prosenttia muodostui ulkomaisten sijoittajien hankinnoista.

Vuonna 2017 ulkomaisten osuus kiinteistökaupoista oli vielä suurempi eli 73 prosenttia, Catellan toimitusjohtaja Antti Louko kertoo.

Blackrockin Victor Persson kertoi esitelmässään amerikkalaissijoittajan panneen merkille, että vaikka Pohjoismaissa asuu vain viisi prosenttia EU-maiden väestöstä, näiden maiden osuus EU:n bruttokansantuotteesta on yhdeksän prosenttia.

Vuotuisista kiinteistökaupoista Pohjoismaat kattavat vastaavassa vertailussa peräti 15 prosenttia, Persson kertoi. Jo siksi Pohjoismaat on iso ja kiinnostava markkina, hän arvioi.

Pohjoismaissa väestö kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana selvästi nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin, Persson kertoi Blackrockin tilastojen ennustavan.

Suomessa kasvu on Pohjoismaiden keskiarvoa heikompaa, mutta täällä amerikkalaissijoittajaa kiinnostavat erityisesti Helsingin kasvunäkymät. Blackrockin tilastojen mukaan Helsingin väestö kasvaa vuoteen 2030 mennessä 10,4 prosenttia.

Persson näytti seminaarissa taulukon muista ripeän väestökasvun suurkaupungeista Euroopassa. Helsingin edellä oli vain kuusi kaupunkia – Pariisi, Madrid, Milano, Berliini, Kööpenhamina ja Amsterdam.

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostusta tukee sekin, että Suomen talous näyttää vakaalta.

Silloin sekään ei haittaa, että kasvu on hidastumassa 1,5–2 prosentin tasolle tänä vuonna ja lähivuosina, arvioi KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva.

”Jos siinä pysytään, se on EU-keskiarvoa. Ja kasvavissa kaupungeissa kasvu on nopeampaa. Se kiinnostaa kiinteistösijoittajia.”

Kahdeksassa vuodessa ammattimaisten sijoittajien kiinteistöomaisuuden arvo Suomessa oli KTI:n tilastojen mukaan kasvanut 43 miljardista eurosta 70 miljardiin euroon.

Tästä määrästä kansainvälisten sijoittajien osuus oli viime vuonna 22,3 miljardia euroa eli 32 prosenttia. Vuonna 2017 ulkomaisten omistusten osuus oli 18,4 miljardia euroa.

”Vuosi 2018 oli kiinteistökauppojen toiseksi aktiivisin vuosi Suomessa ikinä, yhteensä 9,4 miljardin euron kaupoilla”, Kaleva kertoo.

Näistä kaupoista 60 prosenttia tehtiin pääkaupunkiseudulla.

Yhtenä syynä ammattisijoittajien kiinnostukseen on sekin, että vuokrien nettotuottotaso on ollut Suomessa maailman huippuluokkaa.

Nettovuokratuotolla tarkoitetaan toteutunutta keskimääräistä vuokratuottoa suhteessa markkina-arvoon. Se oli KTI:n kiinteistöindeksin mukaan viime vuonna 5,3 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin kasvunäkymät kiinnostavat: Kansainväliset sijoittajat puskevat pääkaupungin toimistomarkkinoille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat