Kokeile kuukausi maksutta

Kreatelle siltaurakka Pietarsaareen

Pietarsaaren keskusta yhdistetään Siikaluodon kauppa- ja teollisuusalueeseen uudella alikulkusillalla.

Siikaluodon alikulkusilta painaa yli 1 000 tonnia. Kuva: Ramboll Finland

Kreate ja Pietarsaaren kaupunki ovat allekirjoittaneet sopimuksen kokonaisurakasta, joka pitää sisällään Siikaluodon alikulkusillan sekä uuden radan alittavan katuyhteyden rakentamisen Jaakonkadun ja Tehtaankadun välille.

Pietarsaaren keskustan ja Siikaluodon kauppa- ja teollisuusalueen yhdistävä alikulku sisältää sekä kevyenliikenteenväylän että autotien.

Alikulkusilta rakennetaan radan vieressä ja siirretään sivuttaissiirtona lopullisen paikalleen syyskuussa. Ratakatko kestää 24 tuntia.

Yli 1 000 tonnin vaativa urakka

Siltapaikan vieressä rakennettu silta tunkataan oikealle paikalleen sivuttaissiirtona siirtoratoja pitkin ja lasketaan hallitusti porapaalujen päihin hitsattujen laakereiden varaan.

”Tämän jälkeen vuorossa on täyttötyöt ja kiskojen asentaminen takaisin paikoilleen. Kaiken pitää tapahtua vuorokauden aikana totaalikatkossa. Suunnitelmallisuus, nopea reagointi ja ylipäätään yli 1 000 tonnia painavan sillan siirtäminen on aina osaamista vaativa ammattilaisten yhteisponnistus”, Kreaten laskenta- ja työpäällikkö Antti Kakko kertoo.

Valmiin sillan siirtomenetelmän ansiosta junaliikenne ei häiriinny kuin vuorokauden ajaksi. Mikäli silta rakennettaisiin oikealle paikalleen, rata olisi pois käytöstä 3-4 kuukautta.

”Olemme toteuttaneet näitä vastaavia siirtoja jo vuosia. Itse asiassa Sillanrakentaminen ja -korjausyksikkömme johtaja Sami Rantala on ollut mukana kehittämässä siltojen siirtomenetelmässä käyttämäämme kalustoa”, Kakko sanoo.

Sillan rakentamispaikka sijaitsee Pietarsaari-Pännäinen -rataosalla, Pietarsaaren keskustassa ratapiha-alueella. Siellä on kaksi sähköistettyä raidetta, joiden raideväli on 4,8 metrin. Sillan pituus on 34 metriä ja hyötyleveys 12 metriä.

Siikaluodon alikulkusillan ja katutöiden rakentaminen alkaa kesäkuun alussa sillan paalutuksilla ja tukiseinien tekemisellä. Sillan alusrakenne rakennetaan kesän 2019 liikennekatkojen aikana ja siirtokatko on suunniteltu toteutettavaksi syyskuussa 2019.

Kokonaisuudessaan hankkeen on määrä valmistua 2020 syksyyn mennessä. Urakkahinta on noin 3,2 miljoonaa.

Edit: 7.6. Korjattu kuvalähde Kreatesta Ramboll Finlandiksi.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kreatelle siltaurakka Pietarsaareen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat