Kokeile kuukausi maksutta

DNA: Kerrostalojen lämmityslaskua voidaan pienentää selvästi

Teleoperaattorina tunnettu DNA on alkanut tarjota energiaa säästävää palveluaan taloyhtiöille. Yhtiö väittää, että sen avulla lämmityslasku voi kutistua jopa kolmanneksen.

Teleoperaattorina tunnettu yhtiö tarjoaa palvelua, jolla sen mukaan voi säästää lämmitysenergiaa.
Kuuntele juttu

Kerrostalossa asuville pääkaupunkiseudun asukkaille on vireillä uusi mahdollisuus säätää itse kodeissaan lämmitykseen käytettävän energian määrää.

Tietoliikenteeseen erikoistunut DNA tuo markkinoille Wattinen-nimisen järjestelmän, jonka toiminta perustuu oppivaan tekoälyyn. Palvelun on määrä toimia apuna ilmastopäästöjen vähentämisessä.

Ensimmäisenä palvelu on tulossa käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Kauniaisissa sijaitseviin taloyhtiöihin.

Se asennetaan kerrostaloyhtiöissä jo olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin. Kyse on oppivasta tekoälyjärjestelmästä, joka kerää tietoa asuintilojen lämmönvaraavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista.

Tietojen perusteella Wattinen-palvelu sitten säätää tilojen lämmitystä huone kerrallaan, minkä on DNA:n mukaan määrä säästää kiinteistön käyttämän lämmitysenergian määrää.

Wattinen ei ole tuttu Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) Ilmastoinfossa energianeuvonnasta vastaavalle energia-asiantuntijalle Jarkko Hintsalalle.

Samantapaisia taloyhtiöiden lämmönsäätelyjärjestelmiä on jo olemassa. Yleisesti käytössä on järjestelmiä, jotka säätelevät lämpötilaa ja esimerkiksi kosteutta koko taloyhtiön keskusjärjestelmän kautta.

Tavanomaisesti lämmityksen säätö toimii niin, että asukas pystyy patterien termostaateista säätämään huoneiden lämpötilaa muutamia asteita.

Huoneistokohtainen säätäminen mobiilisovelluspalvelun kautta on vielä harvinaista.

DNA lupailee suuria säästöjä

Lämmitys on joka tapauksessa merkittävä menoerä. Energiakulut nielevät vastikkeista noin 30–40 prosenttia. Lämmityksen osuus energiakuluista on Hintsalana mukaan noin kaksi kolmannesta.

DNAn mallissa taloyhtiöissä asennettaisiin joka lämpöpatteriin älytermostaatti, josta olisi langaton yhteys itse palveluun.

Asukkaat voisivat Dnan mukaan säätää ja ajastaa lämmitystä joko mobiilisovelluksella tai termostaatista.

Tarkoitus on vähentää energiankulutusta ja siten energiantuotannosta aiheutuvia ilmastopäästöjä. Dnan mukaan lämmitysenergiaa voisi säästyä 10–30 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “DNA: Kerrostalojen lämmityslaskua voidaan pienentää selvästi”

  1. Kyllä edelleen patteritermostaatti on paras huonekohtainen säädin.Jos lämpötilaa väliaikaisesti pudotetaan energiaa kuluu moninkertaisesti uudelleen lämmittämiseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat