Kokeile kuukausi maksutta

Mangrove rakentaa ekologisen kerrostalon Turun Runosmäkeen

Turkulainen asuntorakentamiseen erikoistunut Mangrove oy on aloittanut As oy Turun Löytöretkeilijän rakentamisen Lipunkantajankadulle Runosmäkeen. Käynnissä ovat raivaustyöt, minkä jälkeen alkaa perustusten teko.

Kuva: Mangrove

Kohde on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) tukemaa tuotantoa, eli taloon tulee kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Viisikerroksiseen taloon tulee kaikkiaan 40 asuntoa, jotka ovat pinta-alaltaan 34–64 neliömetriä.

Toimitusjohtaja Antti Lundstedt määrittelee Löytöretkeilijän ekologisesti toteutettavaksi kerrostalohankkeeksi, jossa kohteen elinkaaren hiilijalanjälkeä mitataan yhteistyössä kumppaneiden kanssa.

”Ekologisuus on läsnä ihmisten elämässä ja kodeissa, ja se on päivä päivältä yhä kiinteämpi osa arvojamme. Siksi päätimme jo suunnittelun alussa lähteä liikkeelle tosissamme, niin että lähtökohtana ovat ekologiset ratkaisut ja hiilijalanjäljen minimointi”, Lundstedt sanoo tiedotteessa.

Lundstedt mainitsee esimerkkinä Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisun, joka mahdollistaa vähäisemmän betonin käytön, jolloin hiilijalanjälki pienenee. Tontille porataan kuusi noin 260 metrin syvyistä maalämpökaivoa. Aurinkopaneeleilla kerätään energiaa käyttöveden lämmittämiseen. Valaisimet ovat led-valaisimia, ja lämmöntalteenotto tapahtuu tehokkaalla LTO-koneella.

”Ikkunoiden sijainti ja pinta-ala on optimoitu energiataloudellisesti. Lisäksi rakennuksen tiiviyteen panostetaan, niin että lämpö ei pääse vuotamaan seinien läpi. Tiivis talo edustaa A-energialuokkaa.”

Sisätiloissa on M1-luokan vähäpäästöiset rakennusmateriaalit, jotka edistävät omalta osaltaan puhtaampaa sisäilmaa.

Rakennuksen ympärillä sadevesiä hallitaan luonnollisin menetelmin: hyödynnetään kasveja hulevesien keräyksessä, viivytyksessä ja imeytyksessä sekä käytetään kattovedet kasteluun. Laatoitusta ja leikattua nurmikkoa on mahdollisimman vähän. Keskellä tonttia on luonnontilaisena säilytettävä alue.

As oy Turun Löytöretkeilijä tukee myös kestävää liikkumista, sillä kellarikerroksessa on polkupyörien huoltotila ja latausmahdollisuus 12 sähköpyörälle.

”Suunnittelussa olemme ottaneet huomioon Hiilineutraali Turku 2029 -hankkeen, jossa kehotetaan siirtymään sanoista tekoihin”, Lundstedt sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mangrove rakentaa ekologisen kerrostalon Turun Runosmäkeen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat