Latvialaiset, kosovolaiset ja uzbekit rakentavat Suomea – virolaiset entistä enemmän kotimaatansa

Virolaiset alkavat olla jo liian kalliita Suomeen, kerrotaan suuren rakennusliikkeen työmaalla Helsingissä. Heitä käytetään entistä vähemmän ja tilalle on tullut halvempia tekijöitä jopa Kosovosta, Albaniasta ja Uzbekistanista.

Romanialaiset pystyttävät telineitä Destian siltatyömaalla Lahdessa. Raudoittajat tulevat Espanjasta.
Virolaiset on yhä suurin ulkomaalaisryhmä rakennustyömailla. Tilaajavastuun Valttikorttien tilausmäärissä heidän osuutensa on yhä yli 10 prosenttia. Muiden kansalaisuuksien määrä on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti. Valttikortti toimii työmaiden kulkulupana.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Latvialaiset, kosovolaiset ja uzbekit rakentavat Suomea – virolaiset entistä enemmän kotimaatansa”

 1. Ja ihmiskaupan pitäisi olla kansainvälisesti kielletty, Uzbekistanilaisille, Valko-Venäläisille, Armenialaisille maksetaan max 4-5 eur/h, tämäkö ei täytä Suomessa syrjinnän ja ihmiskaupan merkkejä? Rakennustyömaat Suomessa alkavat vastaamaan Stalinin työleirejä Neuvostoliitossa…

  Suomi pääsee kohta YK:n vastamaan ihmiskaupasta, etenkin rakennusalasta, jossa ei mitään moraalia kautta etiikkaa tunneta.

 2. Kun katselee pääkaupunkiseudun uudiskohteita, niin sanotaan nyt viimeisen 10-vuoden kohdalla on tapahtunut rakentamisessa merkittävä laadunheikennys. Materiaalit näyttävät olevan halvimmasta päästä ja jopa kauempaa näkee, että viimeistely ja työnjälki on huonoa. Rappaus ja maalaaminen on tehty nopeasti ja sen kyllä huomaa. Jotenkin aivan uusi näyttää jo kuluneelta. Tämä johtuu mielestäni siitä, että tekijät eivät enää ole ammattiylpeitä tai siitä, että aikataulut ovat liian kireitä. Itse en uskaltaisi ostaa uudistaloa, joka on tehty nopeasti moniportaisessa alihankintaketjussa. Voi olla, että tälläinen laatu ei haittaa kokematonta asunnonostajaa, mutta itselläni on myös kokemusta rakennusalasta ja kyllä kauhulla odotan seuraavia vuosia, kun kuullaan lisää tästä tulosjohdetun rakentamisen laadusta.

  1. Kauhulla seuraan mm pääkaupumkiseudun mm Jätkäsaaren, Sompasaaren ja Kivistön uudisrakennuksia, jotka rakennettu ”Itä-Euroopan” osaajilla, osa jo valmiiksi homeessa.

 3. En kyllä lähtisi mitään vieraita kansallisuuksia suoraan syyttelemään. Heitä niin kuin suomalaisia rakentajia on ihan joka lähtöön. Kielimuuri kyllä tuottaa usein hankaluuksia vaikka monet hommat pitäisi olla aliurakoita joutuu työntilaaja (pääurakoitsijan) työnjohto aika paljon ohjailemaan heidän työtään (vaihtelua on toki paljon riippuen ihan urakoitsijasta, työvaiheesta sekä urakkasisällöstä). Raaka tosiasia on että ainakaan täältä etelästä ei löytyisi kykeneviä suomalaisia tekijöitä jos vaikka 20 % näistä ulkomaalaistaustaisista päättäisi lyhyellä aikavälillä häipyä muualle.

 4. Niitä tekijöitä käytetään jotka ovat valmiita maksamaan puolet saamastaan palkasta käteisellä takaisin.

 5. Artikkelin kuva kertoo kaiken työturvallisuuden tasosta teline työskentelystä, valituilla varusteilla kun pudotaan tonttiin.
  Tietääkseni työmailla käytettävä kieli tulisi olla Suomi tai Ruotsi, onnettomuus tapauksissa viestintä on suuri riskitekijä .
  työturvallisuus viranomainen kun vain vahtii tilaajavastuuta eikä työturvallisuus määräyksin noudattamista.
  Taitaa jatkua vanha juottamis / syöttämis kulttuuri .

Viimeisimmät näkökulmat