Kokeile kuukausi maksutta

Blominmäen työmaalla tehdään 40 metrin syvyydessä 12 kilometriä ilmanvaihtokanavaa

Kehä III:n alla reilun 40 metrin syvyydessä kallion sisällä käynnistyy marraskuun lopulla spiro-kanavakone, joka tekee hankkeen aikana yhteensä noin 12 kilometriä ilmanvaihtokanavaa.

Spiro- eli kanavakonetta käyttää tuotantotyöntekijä Risto Sipola. Kuva: Johanna Aatsalo

Tunnin aikana kone ehtii pyörittää haponkestävästä teräsnauhasta (HST) noin kymmenen metriä 1400 millimetrin ilmanvaihtokanavaa.

Kanavat asennetaan Helsingin seudun ympäristöpalveluille (HSY) rakennettavaan ja noin kymmenen hehtaarin kokoiselle luolastoalueelle valmistuvaan jätevedenpuhdistamoon.

Espoon Blominmäessä sijaitseva työmaa on valtava ja logistisesti erittäin monimutkainen. Maan alle on louhittu jätevedenpuhdistamon tarvitsemat prosessitilat jätevesialtaille ja prosessilaitteille. Niiden välissä risteilee pitkien ja kymmeniä metrejä korkeiden käytävien verkosto, jonka varrelle rakennetaan esimerkiksi ilmanvaihto-, sähkö-, prosessitekniikka- ja automaatiotiloja.

Poikkeuksellisen suuren ilmanvaihtokanavamäärän vuoksi hankkeen teknisenä projektinjohtourakoitsijana toimiva Are ja kanavatoimittaja Lindab päättivät tehdä kanavat työmaalle rakennettavalla spiro-koneella.

”Täältä on jo viety pois miljoona kuutiota louhetta. Laskimme, että olisimme tarvinneet ainakin 300 rekkaa tuomaan työmaalle ilmanvaihtokanavia. Esimerkiksi tarvittavaa suurinta 1600-millistä kanavaa mahtuu täysperävaunulliseen rekkaan vain 15 metriä”, Aren projektipäällikkö Henrik Koivuranta kertoo.

Räätälöinti vähentää hukkaa

Koivurannan mukaan työmaan oman kanavatuotannon ansiosta kanavien pituus ja asennus voidaan optimoida työmaan tarpeen mukaan. Myös hukkaa kertyy tavallista vähemmän.

”Esimerkiksi Jyväskylän uuteen sairaalaan asennettiin yhteensä 200 kilometriä ilmanvaihtokanavia ja ne painoivat yhteensä 160 tonnia. Vaikka Blominmäelle asennetaan vain 12 kilometrin verran, kanavien kokonaispaino on peräti 200 tonnia. Suurin kanava on halkaisijaltaan 1600 milliä.”

Haponkestävän erikoisteräksen kanaviin toimittava Lindab investoi työmaalle uuden spiro-kanavakoneen. Se rakennettiin Sveitsissä Lindabin omien suunnitelmien mukaisesti.

”Työmaaoloihin suunniteltiin oma kanavakone. Suunnittelussa piti ottaa huomioon suuri tarve ja materiaalien työstettävyys. Suuren tarpeen ja kanavien valtavan koon vuoksi konetta ajetaan pitkiä päiviä. Esimerkiksi suurinta 1600 millin kanavaa valmistuu noin 4–5 metriä tunnissa”, Lindabin myyntijohtaja Janne Nordling kertoo.

Aren suurin projekti

Blominmäki on Aren historian suurin urakka, ja se pitää sisällään jätevedenpuhdistamon lvi-, sprinkleri-, sähkö-, instrumentointi- ja automaatiotyöt. Sopimuksen arvo on Arelle noin 53 miljoonaa euroa.

Hankkeen projektinjohtourakoitsija on YIT.

Teknisesti hanke on Arelle huomattavasti monimutkaisempi kuin perinteiset toimisto- tai kauppakeskuskohteet, kuten esimerkiksi juuri avattu kauppakeskus Tripla.

Kohde on tietysti mallinnettu, ja talotekniikan projektia tahdistavat ilmanvaihtokanavien asennustyöt. Mallin törmäystarkastelussa on kohdannut jopa kymmenen eri suunnittelualaa.

”Tavallisemmasta talotekniikkaurakasta tämän hankkeen erottaa se, että meillä on mukana myös puhdistamoprosessit eli prosessiautomaatioinstrumentointi. Esimerkiksi automaation ja sähköistyksen yhteensovitus on teknisesti haastavaa”, Aren hankepäällikkö Mikko Niskanen sanoo.

Puhdistamon rakentamiseen, varusteluun ja käynnistymisvaiheeseen on varattu neljä vuotta. Se valmistuu elokuussa 2022, ja siellä käsitellään Espoon, Kirkkonummen, Kauniaisten, Siuntion ja Länsi-Vantaan jätevedet.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Blominmäen työmaalla tehdään 40 metrin syvyydessä 12 kilometriä ilmanvaihtokanavaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat