Kokeile kuukausi maksutta

Kaksi yritystä myy hiilineutraalia betonia – päästökompensointi on toistaiseksi ainoa keino

Hiilineutraalius kiinnostaa betoniyrityksiä yhä enemmän. Lujabetoni kompensoi valmisbetoninsa hiilidioksidipäästöt. Pielisen Betonilla paitsi valmisbetoni, myös muut tuotteet ovat hiilineutraaleja.

Betoninvalmistajat ovat alkaneet tarjota tuotteita, joiden hiilidioksidipäästöt on kompensoitu. (Kuva Liisa Takala)
Kuuntele juttu

Betoninvalmistaja Lujabetoni kompensoi hiilineutraalin betoninsa päästöt sertifioiduilla päästövähennyksillä. Kompensointi nostaa valmisbetonin hintaa noin viisi prosenttia. Kompensaatio voidaan tehdä kaikille yhtiön valmisbetonilaaduille.

Lujabetoni on tutkinut Oulun yliopiston kanssa mahdollisuuksia käyttää sementin korvaajana teollisuuden sivuvirroista tehtyjä geopolymeereja. Se on myös parantanut energiatehokkuuttaan.

”Toistaiseksi hiilidioksidipäästöjen merkittävään vähentämiseen ei ole löytynyt nopeita läpimurtoratkaisuja, joten päästökompensointi on ainoa nopea tapa tarjota hiilineutraalia valmisbetonia, Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo sanoo tiedotteessa.

Pielisen Betoni käyttää hiilinielua

Betonielementtien ja valmisbetonin tuottaja Pielisen Betoni on niin ikään alkanut tarjota hiilineutraalia betonia. Yrityksen mukaan myös sen kaikki muutkin tuotteet ovat hiilineutraaleja.

Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa toimivalla yrityksellä on viisi tehdasta. Se on alentanut päästäjään parantamalla energiatehokkuuttaan ja siirtymällä aiempaa vähäpäästöisempiin poltto- ja raaka-aineisiin.

Raaka-aineista sekä yrityksen omasta toiminnasta kertyvät hiilipäästöt Pielisen Betoni kompensoi sitomalla vastaavan hiilidioksidimäärän yrityksen ja sen pääomistajien omistamiin metsiin Itä-Suomessa.

”Olemme hankkineet metsiä niin, että niiden kasvuun sitoutuva hiili kattaa yli 20-kertaisesti yrityksemme omasta toiminnasta aiheutuvat hiilipäästöt. Hiilinielu kattaa tuotteidemme kokonaishiilipäästöt, raaka-aineiden hiili mukaan lukien. Sitoudumme hoitamaan metsiämme siten, että hiiltä sitoutuu metsiin vähintäänkin päästöjen verran, yhtiön toimitusjohtaja Tuija Kilpinen sanoo tiedotteessa.

Betonin päästöt tulevat pitkälti sementistä

Betoniteollisuus on haastanut suomalaisen sementtiteollisuuden tekemään kaikkensa pienentääkseen sementin valmistuksesta syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

Betonin hiilidioksidipäästöt aiheutuvat pääasiassa sementin valmistuksesta. Sementtiteollisuus tuottaa noin 1,6 prosenttia koko Suomen hiilidioksipäästöistä. Päämääränä on saada laskettua ne nollaan vuoteen 2050 mennessä.

Hallitusohjelmassa on asetettu puolestaan tavoitteeksi, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Juttua on muokattu 4.12. Siihen on lisätty tieto, jonka mukaan Pielisen Betonin kaikki tuotteet ovat hiilineutraaleja.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kaksi yritystä myy hiilineutraalia betonia – päästökompensointi on toistaiseksi ainoa keino”

  1. minäkin tulen talkoisiin , aion ajaa bensiiniautolla vähemmän kuin nyt suunnittelen ,
    juon vähemmän joten viemäriin päätyy vähemmän päästöjä.
    poltan takassani puita , istutan taimia mökilleni ja näin sidon päästöt omaan maahan.
    lupaan puhua paskaa vähemmän ensi vuonna ja lopulta olen ihan neutraali.

  2. betonifirmat voi aloittaa tämän pyhän toiminnan aluksi niin että lopettavat määräysten vastaisen autojensa betonitonkan pesun pihoilla , asiakaspäässä ja omilla ulkopihoilla , istutellaan sitten lopuksi näitä risuja kun oikeat työt on tehty.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat