Kokeile kuukausi maksutta

”Kassa kestää”, rökäletappioista kertoneen Lehto-konsernin toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo

Torstaina  7.11.2019 liiketoimintakatsauksensa julkistanut Lehto Group kertoo, että liiketulos oli 41,9 miljoonaa euroa tappiolla tammi–syyskuussa.

"Tämä vuosi on vielä huono, turha sitä on selittää", Hannu Lehto sanoo. Kuva: Susa Junnola

”Tämä vuosi on vielä huono, turha sitä on selittää”, toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo Rakennuslehdelle.

Keskeisimmät liiketappioon vaikuttaneet tekijät ovat tappiolliset korjaushankkeet, Ruotsin toiminnan vaikeudet ja yksittäisistä Hyvinvointitilat-palvelualueen projekteista aiheutuneet tappiot.

”Ne ovat pitkäkestoisia ja hankaloita operaatioita.”

Miksi kurssin oikaiseminen on kestänyt näin kauan?

”Kun projekti alkaa mennä huonosti, niin suunnan kääntäminen on osoittautunut meillä mahdottomaksi. Voi kun minulla olisi siihen vastaus”,

Hänen mukaansa kohteet ovat olleet teknisesti vaikeita, resurssien osaamisessa on ollut haasteita, samoin suunnittelussa.

”Korjauskohteissa on odottanut yllätyksiä joka nurkan takana. Vuosi sitten jo päätimme, ettemme ota uusia korjaushankkeita. Mutta ei osattu nähdä, miten huonosti ne tulevat menemään.”

Kolme eniten tappiolista korjaushanketta on jo luovutettu. Ruotsin hankekokonaisuuskin on toimitettu arviolta tämän vuoden loppuun mennessä. Siellä modulipohjainen päiväkotihanke on tuonut isot tappiot. Hyvinvointitilojen tappiollisimman hankkeen luovutuksen arvioidaan tapahtuvan tässä marraskuussa.

Ovatko isot tappiohankkeet sitten tässä?

”Tämän hetken tietojen perusteella on. En sano, ettei niitä ikinä tule, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa muita”, Lehto sanoo.

”Kassa kestää”

Maksuvalmiuden menetys on kasvuyritystä vaaniva uhka. Lehto sanoo, ettei konsernilla ole maksuvaikeuksia. Hybridilainoja ei ole.

”Meillä kassa kestää, olemme vähentäneet käyttöpääoman määrää. Vuodenvaihteessa vapautuu pääomia, kun asuntoja ja hoivakohteita valmistuu.”

”Maksuvalmiudesta on huolehdittava, mutta se ei ole meillä ongelma. Tarkkana pitää olla, pääoman kierron pitää olla nopeaa.”

Asuminen on Lehdon toiminnassa suurin yksikkö, sen osuus on reilusti yli 50 prosenttia. Sitten tulee toimitilat. Hoivarakentamisen suuruusluokka on 15 prosentin luokkaa.

”Reilu puolet tuotannosta on gryndiä, balanssia säädellään markkinatilanteen mukaan”, Lehto sanoo

Konsernilla on rakenteilla on nyt noin 1600 asuntoa. Gryndiä siitä on 1100.

Asuntorakentaminen on Lehdon mukaan hyvässä kuosissa.

”Asuntopuoli toimii ihan hyvin. Joissain paikoissa voi olla markkinoista johtuva hintapaineita. Ylivoimaisesti isoin osa menee hyvin, joissain on voitu tehdä esimerkiksi sijainnin suhteen virhearvioita. Ei tehdä tappioita, kauppa on ihan tervettä.”

Myymättömiä valmiita asuntoja on 89.

”Kauppa on käynyt yllättävän hyvin, varsinkin kasvukeskuksissa.”

Asuntojen myyntiajat ovat kuitenkin pidentyneet ja markkinoilla kasvanut tarjonta on näkynyt jonkin verran asuntojen hintatason alenemisena.

Tuotanto voi vähentyä maakunnissa

Kolmen suurimman kasvukeskuksen eli Helsingin seudun, Tampereen ja Turun lisäksi Lehto on rakentanut asuntoja kolmeen muuhun yliopistokaupunkiin Kuopioon, Ouluun ja Jyväskylään.

Lehto on vahva maakunnallinen rakentaja. Sekin aikoo kuitenkin vähentää tuotantoa maakunnissa isojen rakennusliikkeiden tapaan.

”Samalla tavalla me joudumme seuraamaan megatrendejä. Ihmiset ovat kasvukeskuksissa ja siellä myydään eniten asuntoja. Voi olla, ettemme tee kaikissa paikoissa sitä määrää asuntoja mitä on tehty”, Lehto sanoo.

”Tonttien sijainti korostuu.”

Lehdon tuntuman mukaan asuntomarkkinoiden vauhti on yleisesti ihan hyvä. Hän arvioi, että markkina rauhoittuu, huipusta pudotaan kolmasosa. ”Ensi vuoden alkupuolella ei käynnistetä enää yhtä paljon työmaita kuin mitä niitä valmistuu.”

Lehdon mukaan megatrendi on, että nuoret haluavat asua aikaisempaa enemmän vuokra-asunnossa. Omistusasuntoon ei haluta sitoutua. Se muuttaa asuntomarkkinoita.

Lehto kertoi myös päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksista. Lue asiaa koskeva juttu tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Kassa kestää”, rökäletappioista kertoneen Lehto-konsernin toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat