Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden korjausrakentaminen kasvaa hieman ensi vuonna

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin perusteella taloyhtiöt lisäävät remontteja etenkin pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa. Sähköautojen latauspisteitä rakennetaan yhä enemmän.

Kuvituskuva. Putkiremontit ovat olleet taloyhtiöissä tavallisimpia korjauksia.

Kasvua korjausrakentamiseen odottavilla alueilla oli hienoisesti enemmän vastaajia, jotka ilmoittavat yhtiönsä korjausten olevan ensi vuonna tämänvuotista suurempia kuin niitä, jotka arvioivat niiden supistuvan.

”Hienoiset kasvuodotukset saavat tukea hallitusohjelmassa olevasta uudesta energia-avustuksesta asuinrakennuksille vuosille 2020-2022”, kertoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Sähköautojen latauspisteet nousivat barometrissa yhä useamman yhtiön suunnitelmiin. Kerrostaloissa latausjärjestelmät nousivat yleisimmäksi korjaus- ja ylläpitotoimeksi viisivuotiskaudella.

Tänä vuonna taloyhtiöiden korjausrakentaminen ei ole juuri kasvanut. Tyypillisin korjaus oli putkiremontti. Tavallisia olivat myös piharakenteiden ja ulkovaipan kunnostukset.

Kiinteistöliitto kyselee taloyhtiöiden tilannetta puolen vuoden välein. Tällä kertaa barometriin vastasi noin 2 900 taloyhtiönsä edustajaa. Heistä vajaa puolet kertoi, että omassa taloyhtiössä oli menossa jokin remontti.

Kaikki eivät saa lainaa

Taloyhtiöt ovat saaneet viime aikoina aiempaa vähän enemmän urakkatarjouksia kuin aiemmissa kyselyissä. Kolme tai useampia tarjouksia saaneiden osuus oli puolestaan hivenen kasvanut. Tämä koski sekä kerrostalo- että rivitaloyhtiöitä.

Korjauslainojen saatavuus on jonkin verran heikentynyt. Hallitusvastaajista 36 prosenttia raportoi, että vain yksi pankki antoi lainatarjouksen.

Kolmannes oli saanut kaksi tarjousta, ja tätä enemmän tarjouksia oli saanut 31 prosenttia vastaajista. Joissakin barometrin vapaissa vastauksissa kerrottiin, että taloyhtiö ei ole saanut korjaushankkeisiin lainaa pankista ollenkaan.

Taloyhtiöistä 14 prosenttia arvioi, että lainarahan saatavuus on heikentynyt, mutta 82 prosenttia vastaajista koki, että rahoituksen saaminen ei ole muuttunut puolessa vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden korjausrakentaminen kasvaa hieman ensi vuonna”

Jätä kommentti