Miljardiluokan rakennushanke ei toteudu – KHO ei myöntänyt sellutehtaalle ympäristölupaa

Kuopion Sorsasaloon suunniteltu Finnpulp oy:n sellutehdas ei saa ympäristölupaa. Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut asian ja perustelee päätöstään muun ohessa Kallaveden ekologisella tilalla.

Finnpulpin Kuopion havusellu- ja biotuotetehtaan havainnekuva. Kuva: Finnpulp

KHO hyväksyi haitankärsijöiden ja ympäristönsuojeluyhdistysten valitukset ja kumosi Vaasan hallinto-oikeuden ja Itä-Suomen aluehallintoviraston aiemmat päätökset.

KHO teki elokuussa 2019 Kuopion Sorsasaloon katselmuksen. Asian nyt ratkaisseet tuomarit tapasivat valittajia, viranomaisten edustajia ja luvanhakijan edustajia. He tutustuivat Sorsasalon alueeseen, josta on matkaa Kuopion keskustaan noin yhdeksän kilometriä.

”Biotuotetehtaan toiminta oli tarkoitus sijoittaa sisävesistön, Kallaveden, rannalle. Kallaveden ekologinen tila on sellainen, että näin suuri ja pitkäaikainen lisäkuormitus voisi aiheuttaa merkittävää vesistön pilaantumista”, korkein hallinto-oikeus arvioi tiedotteessaan.

Jos Finnpulpin sellutehdas olisi toteutunut suunnitelmien mukaan, se olisi ollut poikkeuksellisen suuri. Sen tuotantomäärä olisi ollut jopa 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa.

”Tehdas olisi sijoitettu virkistysarvoiltaan ja vedenottokäytöltään merkittävälle alueelle. Tehtaan jätevedet olisi purettu Kallaveden Kelloselälle. Kokonaiskuormitus olisi ollut niin suuri, että vaarana olisi ollut ympäristönsuojelulaissa kielletty merkittävä vesistön pilaantuminen”, KHO kirjoittaa.

Ratkaisussaan KHO kiinnitti huomionsa muun ohella Kallavettä koskevaan vesienhoitosuunnitelmaan ja vesienhoidon toimenpideohjelmaan. Ratkaisun taustalla on myös EU:n vesipuitedirektiivi ja sen tulkintaa ohjaava niin sanottu Weser-tuomio. Sen mukaan lupaa ei saa myöntää toimenpiteelle, jonka seurauksena pintavesimuodostuman tila heikkenisi.

Sellutehdas olisi toteutuessaan ollut todella merkittävä rakennushanke, sillä syyskuussa sen kustannusarvio oli 1,6 miljardia euroa. Aiemmin rakennusvaiheen oli arvioitu tuovan työtä 5700 henkilötyövuoden verran.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Miljardiluokan rakennushanke ei toteudu – KHO ei myöntänyt sellutehtaalle ympäristölupaa”

  1. Tässä kävi hyvin. Ihan kaikkea ei tarvitse työllisyyden nimissä sietää. Lisäksi kiinalainen osakas ei olisi ollut mikään positiivinen asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat