Rakennuslehden selvitys: Turussa saa uuden asunnon hinnalla lähes kolme käytettyä

Uudet asunnot käyvät selvästi vanhoja paremmin kaupaksi. Samalla hintaerot niiden välillä ovat jatkaneet kasvuaan. Esimerkiksi Turusta saa jo lähes kolme käytettyä asuntoa yhden uuden hinnalla, kertoo Rakennuslehden selvitys.

Toimittajat Mikko Kortelainen ja Johanna Aatsalo kertoivat Rakennuslehden tekemistä asuntoselvityksistä. (Kuva: Suvi Suovaara)

Uusien asuntojen myyntitahti on ollut etenkin pääkaupunkiseudulla hurja ja viime syksynä kauppamäärissä tehtiin kuluvan vuosituhannen ennätys. Kokonaisuutena kauppoja tehdään liki tuplamäärä normaalivuosiin nähden, selviää STH-Groupin keräämistä ja Rakennuslehden analysoimista tilastoista.

Liikkeellä ovat olleet normaalien asunnonostajien lisäksi myös sijoittajat, jotka ovat ostaneet kokonaisia kerrostalokohteita suoraan rakennusliikkeiltä.

”Keskeisin syy rajuun menoon ovat miinuskorot, joiden myötä asunto on hyvä sijoituskohde. Samalla se on pitänyt asuntorakentamisen vauhdissa, vaikka pudotusta on jo ennusteltu pidemmän aikaa”, totesi Asuntomarkkinat 2020-tilaisuudessa selvitystä esitellyt toimittaja Mikko Kortelainen.

Uudet kallistuneet eniten maakunnissa

Kortelainen on seurannut rakennus- ja kiinteistöalaa yli 30 vuotta. Hän piti asuntojen hintakehitystä on hyvin mielenkiintoisena, ovathan uudet asunnot kallistuneet selvästi vanhoja nopeammin.

Espoossa kehitys on ollut viimeiset 10 vuotta vielä maltillista, mutta esimerkiksi Vantaalla ja etenkin Turussa erot ovat revenneet melkoisiksi. Hintojen nousu on ollut uusissa asunnoissa pk-seudulla vajaan kolmanneksen luokkaa, maakunnissa selvästi enemmän.

”Turku on tästä raju esimerkki. Uudet asunnot ovat kallistuneet kymmenessä vuodessa 60 prosenttia, käytetyt vain 10 prosenttia. Uuden asunnon hinnalla voi Turussa saada lähes kolme käytettyä” Kortelainen ynnäili.

Käytännössä noin joka kolmas myyty asunto on uusi. Uusien kauppaa vauhdittavat taloyhtiölainojen myötä pienet myyntihinnat, edulliset lainankorot, lyhennysvapaat sekä vanhoihin asuntoihin liittyvät remonttipelot.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennuslehden selvitys: Turussa saa uuden asunnon hinnalla lähes kolme käytettyä”

  1. Taas käsittämätön 0-tutkimus. Asunto on tekninen tuote samalla tavalla kuin esim. henkilöauto, elinkaari on vain pitempi. 2020 valmistuva asunto pn vain periaatteessa samanlainen kuin 70-luvulla valmistunut, molemmissa on wc/kh ja keittiö, makuuhuoneita ja oh. Autoissakin kaikissa on pääsääntöisesti neljä rengasta, neljä ovea ja 4-5 istuinpaikkaa. Uuden auton hinnalla saa ainakin viisi kymmenen vuotta vanhaa – uuden asunnon hinnalla pitääkin saada asunnon iästä riippuen useita vanhoja.

  2. Asun Turussa 110 vuotta vanhassa asunnossa, ei se ole uutta halvempi.
    Turun asuntojen 10 vuoden hinnannousuta on kovir ristiriitaisia väitteitä.

Vastaa