Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 4,2 prosenttia marraskuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen tänään julkistamien tietojen mukaan marraskuussa 4,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Talonrakentaminen kannatteli alaa, sillä vain siinä sekä liikevaihto että myynti kasvoivat.

Kuva: Liisa Takala

Myynnin määrällä mitattuna rakentamisen vuosikasvu oli 0,8 prosenttia.

Talonrakentamisen liikevaihto kasvoi eniten eli 7,4 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Talonrakentaminen oli toimialoista ainoa, jonka myynti kehittyi positiivisesti. Se nousi 3,5 prosenttia vuotta aiemmasta.

Maa- ja vesirakentaminen kehittyi heikoimmin. Alan liikevaihto laski 4,5 ja myynnin määrä supistui 1,3 prosenttia vuotta aiemmasta. Kyseessä oli toinen peräkkäinen kuukausi, jolloin toimiala hiipui selvästi.

Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 3,4 prosenttia, mutta myynnin määrä supistui 0,5 prosenttia.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi marraskuussa 0,6 prosenttia lokakuusta. Kausitasoitettu myynnin määrä suureni 0,4 prosenttia kuukaudessa.

Tilastokeskus huomauttaa, että rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita laskutuskäytäntöjen vuoksi. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka töitä on tehty kuukausia tai vuosia.

Postilakko vaikutti palvelualoihin marraskuussa

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto puolestaan kasvoi marraskuussa 2,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, suureni samaan aikaan 2,2 prosenttia.

Lokakuussa liikevaihto kohosi 4,2 ja volyymi 3,0 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuussa yli kaksi viikkoa kestänyt postilakko ja sen tukilakot vaikuttivat osaan toimialoja.

Palvelualoista kiivaimmin kohosi kiinteistöalan työpäiväkorjattu liikevaihto. Se kasvoi 5,4 ja volyymi 2,7 prosenttia. Myös informaation ja viestinnän sekä hallinnon ja tukipalvelujen sekä majoitus- ja ravitsemistoimialalla liikevaihto nousi selvästi.

Palvelualojen suurimman eli kuljetuksen ja varastoinnin toimialan liikevaihto sen sijaan laski 0,7 ja volyymi 0,6 prosenttia. Heikoimmin kehittyivät taiteet, viihde ja virkistys. Niiden liikevaihto aleni prosentin vuotta aiemmasta.

Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 4,2 prosenttia marraskuussa”

Vastaa