SRV:n Sipola kaipaa hintakinastelun tilalle aitoa keskustelua

Suomalaiset kaipaavat kohtuuhintaisia asuntoja ja järkevän hintaista asumista. Yhteisten ratkaisujen sijaan teemasta käydään kuitenkin vain some-tasoista kinastelua, harmitteli SRV Yhtiöiden toimitusjohtaja Saku Sipola Asuntomarkkinat 2020 -tapahtumassa.

 

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola esiintyi torstaina Asuntomarkkinat 2020 -tapahtumassa.

Viime syyskuussa SRV:n toimitusjohtajana aloittanut Saku Sipola tarttui omassa esityksessään asuntomarkkinoiden ikuisuuskysymykseen eli hintojen jatkuvaan nousuun.

Sipolan puheisiin toi lisäkulmaa se, että hän on työurallaan ollut paitsi rakennusalalla myös asuntovuokrauksen puolella. Sipolan mukaan suomalaisten toiveet unelma-asunnosta ovat varsin yhteneväisiä. Eniten arvostetaan matalia asumiskustannuksia, toimivaa pohjaratkaisuja, hyviä julkisen liikenteen yhteyksiä sekä lähellä olevia palveluja.

”Se mikä tässä kaikessa kuitenkin huolestuttaa, on asuntojen koko. Se kutistuu kaikissa asuntoluokissa yksiöistä kolmioihin ja vielä suurempiin perheasuntoihin. Onko tämä välttämättä hyvä asia, ettei ihmisillä ole varaa parempaan”, Sipola kyseli.

Markkinaa ohjaavat etenkin kaupungeissa 1-2 hengen taloudet, jotka eivät neliöitä kaipaa. Suurempi draiveri ovat kuitenkin alati nousevat rakennuskustannukset, joiden pohja lyödään jo kaavoituksessa ja sitä kautta maan hinnassa.

”Muita hintaa nostavia tekijöitä ovat tiivis ja korkea rakentaminen, energiatehokkuusvaatimukset sekä autopaikkojen rakentaminen maan alle. Myös puukerrostalo on toistaiseksi perinteistä betonista kalliimpi”, Sipola listaili.

Tilausta aidolle keskustelufoorumille

Lisäksi asumisessa on tapahtunut selkeä arvomuutos: omistusasunto ei ole etenkään nuoremmalle polvelle mikään itseisarvo.

”Toisaalta entistä harvempi edes pääsee nykyisen hintakehityksen takia kiinni omistusasuntoon”, Sipola totesi.

Hän harmittelikin sitä, että yhtälöön on tarjolla monenlaisia ratkaisuja ja asiantuntemusta. Aito keskustelu eri osapuolten välillä kuitenkin puuttuu. Kaupungistuminen jatkuu, emmekä voi muuttaa enää takaisin maallekaan.

”Asumisesta käydään eräänlaista some-keskustelua, jossa kaikki puhuvat toistensa ohi. Osapuolet ovat toki tunnistaneet kalliin asumisen taustalla olevat faktat. Siksi meidän pitäisi löytää foorumi, jossa huomioidaan eri näkemykset ja haetaan väittelyn sijaan kompromisseja, ratkaisuja ja innovaatioita”, Sipola tiivisti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n Sipola kaipaa hintakinastelun tilalle aitoa keskustelua”

Vastaa