Timo Metsola: Kiinteistösijoitusrahastojen riskit olivat tiedossa

Metsola varoittaa kiinteistö- ja asuntorahastoihin sisältyvästä riskistä. Hänen mukaansa rahastot ovat todellisuudessa korkean riskin sijoituskohteita, joita kuitenkin pidetään vähäriskisinä.

Rahastot ovat sijoittaneet paljon uusiin asuntoihin. Kuva: Kalle Koponen / HS

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola muistuttaa, että kiinteistöihin ja asuntoihin sijoittavien erikoissijoitusrahastojen riskit ovat olleet tiedossa.

Kauppalehti kirjoitti tänään Icon Corporationin, Huhtanen Capitalin, Realinvestin ja Barcelona Investin syöksykierteestä. Lehden haastattelema Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen varoittaa, että jos rahasto-omistajat alkaisivat suuressa määrin lunastaa omistuksiaan pois, voisi rahasto joutua pakkomyyntitilanteessa myymään omistuksiaan nopeasti ja tappiolla lunastusten rahoittamiseksi.

”Pahimmillaan tällainen kehitys ruokkii itseään ja kaataa koko rahaston”, Kinnunen sanoo jutussa.

Timo Metsolan mukaan rahastojen lunastusriski on todellinen ja se koskee kaikkia erikoissijoitusrahastoja, ei vain niitä, jotka on nyt julkisuudessa esitelty kriisiyhtiöinä.

Jos markkinoilla syntyisi turbulenssia ja epäluottamusta, sijoittajat haluaisivat lunastaa osuutensa pois. Koska rahastot eivät pysty maksamaan kaikkia lunastuksia, ne joutuisivat keskeyttämään lunastukset hetkeksi.

”Ja mitä luulet, että muille rahastoille tapahtuu, jos yksi panee lunastukset kiinni?” Metsola kysyy.

Hän muistuttaa, että kyse ei ole mistään teoreettisesta tilanteesta. Vuonna 2008 Saksassa kaatui isoja kiinteistörahastoja juuri tähän.

Vuoden 2013 jälkeen suhtautuminen riskeihin muuttui

Vuokraturva ja Aktia suunnittelivat vuonna 2007 perustavansa kiinteistöihin sijoittavan erikoissijoitusrahaston. Pyöriteltyään lunastuksiin liittyvää riskiä Vuokraturva totesi, että riski on liian suuri. Rahasto jäi perustamatta ja hyvä niin.

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi, jota kukaan ei silloin nähnyt, olisi Metsolan mukaan varmuudella kaatanut rahaston.

”Mallinsimme tilanteen, jossa lunastukset käynnistyvät. Meidän rahastolla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia”, hän sanoo.

Metsolan mukaan erikoissijoitusrahastojen riskeistä puhuttiinkin Suomessa finanssikriisin jälkeen. Vuoden 2013 jälkeen suhtautuminen riskeihin muuttui. Tunnelmien muututtua erikoissijoitusrahastoja alkoi syntyä nopeasti.

Metsolan mukaan ilmeinen riski asuntosijoittamisessa on se, että riskeistä ei puhuta. Kiinteistösijoittamista pidetään vähäriskisenä. Hänen mukaansa erikoissijoitusrahastojen riskit on arvioitu aivan väärin.

”Ne ovat korkeariskisiä nousukauden sijoitustuotteita. Kun tulee markkinaturbulenssia, ne ovat vaikeuksissa. Rahastot eivät kestä luottamuspakoa. Ne on alunperin suunniteltu väärin. Rahastot ovat kuin auto, jota ei ole suunniteltu ajettavaksi liukkailla keleillä.”

Metsola kirjoitti jo kolme vuotta sitten blogissaan erikoissijoitusrahastojen raportoinnista. Rahastoista on vaikea saada todellisia lukuja. Sijoittajat ovat rahastojen antamien lupausten varassa.

”Rahastot vaan sanovat, että tällainen tuotto tuli eikä sijoittaja tiedä, mistä se tuli. Todellisuudessa rahastojen luvut ovat sellaisia, että ne aiheuttavat kysymyksiä”, Metsola sanoo.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Timo Metsola: Kiinteistösijoitusrahastojen riskit olivat tiedossa”

Vastaa