A-Insinöörit suunnittelemaan ydinjätteen loppusijoitusta Norjassa

A-Insinöörien johtamassa suunnittelu- ja konsulttiryhmässä ovat mukana myös VTT sekä saksalainen BGE Technology.

Norjalainen NND (Norwegian Nuclear Decommissioning) on tehnyt A-Insinöörien kanssa puitesopimuksen teknisestä suunnittelusta ja konsultoinnista, joka koskee kansallista ydinjäteohjelmaa sekä radioaktiivisen jätteen loppusijoitustilan suunnittelua Norjassa.

Tammikuussa allekirjoitettu puitesopimus kattaa laaja-alaiset tekniset suunnittelupalvelut, joilla tuetaan tulevina vuosina norjalaista NND:tä (Norwegian Nuclear Decommissioning) radioaktiivisen jätteen kansallisen loppusijoituslaitoksen suunnittelussa.

Norjan valtion perustama NND:n vastaa loppusijoitusratkaisun suunnittelusta ja toteuttamisesta Norjassa jo olevalle ja seuraavien sadan vuoden aikana syntyvälle radioaktiiviselle jätteelle. Se on peräisin jo käytöstä poistetuista koereaktoreista Haldenissa ja Kjellerissa, mutta jätettä tulee myös koereaktoreiden ja muiden ydinlaitosten purkamisesta. Matala-aktiivista jätettä syntyy mm. sairaaloissa.

A-Insinööreillä, yhdessä alikonsulttien VTT:n ja saksalaisen BGE Technologyn kanssa, on kokemusta useiden muiden maiden ydinjäteohjelmista sekä osaamista radioaktiivisen jätteen loppusijoituslaitosten suunnittelusta, turvallisuusarvioinnista, rakentamisesta ja käytöstä.

Suomi on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa maa maailmassa, jossa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentaminen on käynnissä.

“Sopimus on vahva osoitus siitä, miten muut maat voivat hyödyntää kokemuksiamme loppusijoitusratkaisun eri vaiheista,” A-Insinöörien hankekehitysjohtaja Timo Saanio toteaa yhtiön tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “A-Insinöörit suunnittelemaan ydinjätteen loppusijoitusta Norjassa”

Jätä kommentti