Constin terveydyttämistoimet alkavat purra

Constin organisaatiorakenteen muutos tiesi lähtöpasseja 56 toimihenkilölle. Nyt organisaatio on viritetty nykyiselle liikevaihdon tasolle eli kovista kasvutavoitteista on hieman tingitty ja urakkatarjouksissa ollaan hyvin valikoivia.

Constin hallitus on uudistanut yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet. Liikevaihdon osalta tavoite on sidottu nyt markkinoiden kasvuun.

Constin vuoden 2019 liikevaihto oli 314,8 miljoonaa euroa päätyen lähes edellisvuoden tasolle. Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto supistui odotetusti vahvaan vertailukauteen nähden.

Tilikauden liiketulos parani kvartaaleittain loppuvuotta kohden ja oli selkeästi vertailukautta parempi. Loka-joulukuun liiketulos oli 2,8 (-2,2) miljoonaa euroa eli 3,6 (-2,2) prosenttia liikevaihdosta. Koko vuoden 2019 liiketulos oli 4,6 (-2,1) miljoonaa euroa eli 1,5 (-0,7) prosenttia liikevaihdosta. Kaikki toimialat tekivät voitollisen tuloksen.

Omavaisuusaste parani selvästi lähes 30 prosenttiin, mutta 3-4 prosenttiyksikköä siitä oli yhtiölle kalliiksi tulevan runsaan kolmen miljoonan euron hybridilainan ansiota.

”Muutamaa jo lopetetun Asuntokorjausyksikön vanhaa projektia lukuun ottamatta projektimme etenivät pääosin suunnitellusti. Parantuneen kannattavuuden ansiosta myös tilikauden rahavirtamme parani merkittävästi edellisvuoteen nähden”, toimitusjohtaja Esa Korkeela kertoi.

Constin tilauskanta jäi 17,4 prosenttia edellisen tilikauden lopun tilauskantaa pienemmäksi. Korkeelan mukaan uusien tilausten ja tilauskannan kehityksessä heijastuu edellisvuonna käyttöönotettu valikoivampi ja tiukempi tarjoustoiminta sekä käynnissä olevien suurten peruskorjaushankkeiden sitomat resurssit.

Hotelli St. Georgen epäonnistunut korjausurakka painoi edelleen Constin tulosta. Välimiesoikeuden päätöstä riidasta odotetaan vasta tämän vuoden päätyttyä. Consti on Korkeelan mukaan entistä tarkempi siinä mitä korjaushankkeita se tarjoaa. Vaativista hankkeista ei ole luovuttu, mutta niiden sopimukset ja riskienjako katsotaan entistä huolellisemmin jo tarjousvaiheessa. Se merkitsee sitä, että tänä vuonna hankekoko on aiempaa hieman pienempi.

”Odotan tilauskantamme parantuneen laadun yhdessä onnistuneen käänneohjelman jalkautuksen kanssa nostavan suorituskykyämme vuonna 2020”, hän sanoo.

Tahtituotantoa jatketaan

Constin työ tahtituotannon aktiivisena kehittäjänä korjaushankkeissa toi tulosta myös uudisrakentamisen puolella. Consti on mukana toteuttamassa Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n uuden pysäköintilaitoksen, kehäratayhteyden sekä terminaalirakennuksen laajennusosan talotekniikkaurakkaa. Kehitysvaihe johti varsinaisen urakkasopimuksen allekirjoittamiseen. Talotekniikka-allianssin muodostavat SRV, Consti Talotekniikka ja Quattroservices. Constin talotekniikkaurakan arvo on noin 19 miljoonaa euroa.

Constin vahvuus urakoitsijavalinnassa oli paitsi tahtituotantokokemus myös se, että sillä on iso määrä omaa työvoimaa.

Korkeela sanoo, että tahtituotantohankkeissa talotekniikkaurakoitsijan onnistuminen on sidoksissa pääurakoitsijan onnistumiseen.

Vaikka Consti on merkittävä korjausurakoitsija ja talotekniikkaurakoitsija sekä koulujen korjaaja, niin koulujen korjaamisen elinkaarimallilla Korkeela jättää suosiolla muille. Uudisrakentamisen elinkaarihankkeisiin Consti voisi osallistua talotekniikan toteuttajana.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Constin terveydyttämistoimet alkavat purra”

Vastaa