Laskuselvitykset ovat arkea monella työmaalla

Aliurakointilaskuja setvitään monessa rakennusprojektissa myös jälkikäteen. Useimmiten asiat selviävät ilman isompia riitoja.

Digitalisaatio ja tarkempi kulunvalvonta tuovat työmaille lisää läpinäkyvyyttä. Samalla todentuvat myös laskutusperusteet.

YIT on pyytänyt Tripla-hankkeen loppu- ja viimeistelytöiden laskutuksesta lisäselvityksiä aliurakoitsijoiltaan. Yhtiö aikoo tätä kautta tarkistaa, että laskutusperusteet ovat työtuntien, materiaalien ja muiden kulujen osalta kunnossa.

Aliurakoitsijoiden laskut YIT kertoo maksavansa sitten, kun niiden perusteet on todennettu. Aikataulullisena haasteena on iso aliurakoitsijajoukko ja sitä kautta myös laskujen suuri määrä.

Rakennusteollisuus RT:n lakimies Karri Kivioja ei ota kantaa Triplan tapaukseen.

Hän kuitenkin tunnustaa, että laskutusperusteisiin liittyvät pienet epäselvyydet ja lisätietopyynnöt ovat rakennusalalla edelleen varsin yleisiä. Useimmiten asiat saadaan sovittua osapuolten kesken ilman kalliita oikeusprosesseja.

”Toki asiaan vaikuttavat paljon myös laskujen loppusummat. Oikeusprosessit ovat kalliita”, Kivioja toteaa.

Luottamus ja läpinäkyvyys laskutuksen lähtökohta

Kivioja korostaa läpinäkyvyyden ja luottamuksen merkitystä alihankintaketjujen jokaisessa osassa niiden viimeiseen lenkkiin saakka. Jos yhdessä laskussa on ilmaa, sama vahinko saattaa siirtyä ketjussa seuraavalle portaalle.

”Digitalisaatio, kulunvalvonta ja sähköiset laskutusjärjestelmät toki vähentävät tätä riskiä. Yksittäisen työntekijän työpanosta on silti tuntitasolla yhä vaikea tarkkailla. Vaikka kulunvalvonnan mukaan työmaalla ollaan aamusta iltaan, siellä ei välttämättä tehdä koko päivää laskutusperusteista työtä”, Kivioja muistuttaa.

Hän itse uskoo, että suunta on digitekniikan myötä parempaan: tehokkaampi ja tarkempi valvonta tuo läpinäkyvyyttä ja selkiyttää samalla myös laskutusperusteita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laskuselvitykset ovat arkea monella työmaalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat