Kokeile kuukausi maksutta

Yle: YIT selvittää Triplan urakoitsijalaskutusta

Kyse hankkeen loppupuolen lisä- ja muutostöistä, joiden perusteista YIT haluaa tarkempaa tietoa.

YIT:n selvityspyynnöt Triplan loppusuoran töistä lähtivät aliurakoitsijoille jo joulukuussa.

Rakennusyhtiö YIT pyytää aliurakoitsijoiltaan lisäselvityksiä Helsingin Pasilaan viime syksynä valmistuneen Tripla-projektin töistä. Asiasta kertoo Yle.

Triplan rakennuttaja YIT on lähettänyt jo joulukuussa aliurakoitsijoilleen kirjeen, jossa laskujen todetaan menevän maksuun vasta sitten, kun niiden oikeellisuus on selvitetty. Kyse on projektin loppupuolen tuntilaskutuksista, jotka koskevat lähinnä lisä- ja muutostöitä.

Hankkeen viimeisinä viikkoina työmaalla on ollut arviolta 3 000 työntekijää, joiden työtä on laskutettu tuntitöinä. YIT selvittää niiden perusteet vertaamalla mm. kulunvalvonta-, työtunti- ja materiaalikuluja.

Selvityspyyntö on lähetetty Tripla-projektin kaikille aliurakoitsijoille, joita on YIT:n mukaan noin 300. Etenkin pienemmille urakoitsijoille tilanne on hankala, sillä maksut ovat nyt olleet jäädytettyinä jo pari kuukautta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 21 kertaa

21 vastausta artikkeliin “Yle: YIT selvittää Triplan urakoitsijalaskutusta”

 1. Olipa yllätys. Urakoitsijat painoivat töitä hullun lailla ja tässä kiitos.. Toivottavasti alihankkijat laittavat laskut perintään. Alihankintasopimushan ei edes tätäkään kusetusta mahdollista mutta kyseinen toimijahan ei edes välitä omista sopimuksistaan mitään. Muistakaa kolme kirjainta seuraavan kerran ennen kuin menette päätänne silmukkaan pujottamaan.

 2. Tämä on tyypillistä isojen rakentajien toimintaa.
  Ollaan mielin kielin, kun tarvitaan apua.
  Yötä päivää saa tehdä, mutta kun on maksun aika, alkaa venkoilu. Pieleen menneen urakkalaskennan tappiot ja projektinhallinnan
  epäonnistuminen yritetään maksattaa aliurakoitsijoilla. Medialle kiitokset, että asia on tuotu esille, muuten ei näitä törkimyksiä saada kuriin. Imagokolaus (ansaittu) saadaan aikaan vain julkisuudella.

  1. Tyypillistä toimintaa ja silti menit samaan vipuun kö? Idiotismi huipussaan! Miksi suostutte jos kerran tiedossa oli haloohaloo viviriviri tööttööt. Menkää poimimaan vaikka mansikoita, niistä saa kg hinnan, hölmöt tekee ilmasia hommia.

   Ei voi ku nauraa

 3. Vasta on kehuttu kuinka 7 miljoonaa kävijää likaa lattioita , taitavat vain tuoda hiekkaa kuten bjöörni aina kertoo , kun pitää alkaa vanhoilla laskuilla tiliä tekemään.
  Kukas noita hommia pakottaa tekemään , pitikö ostaa suurin uusi sprintteri mitä keskolta löyty , kyllähän noilla tekijöilläkin on ollut takki auki ja piikki omiin unelmiin.

  Rakennusala pettää jokatapauksessa aina.

 4. Niin niin, Aliurakoitsijoiden syy se on kun urakka lasketaan pieleen. Onneksi oikeudessa ovat isot yleensä hävinneet.

  1. Kirjavat laskuni saunomaan mä veisin
   Nahauran kuutamoon
   Nauran kuutamoon

 5. YIT:llä suuria talousvaikeuksia, Lehto kaatuu ensiksi YIT menee nurin seuraavaksi. Lama on alkanut, ja pääkaupunkiseudun asuntokupla tulee tuulettimeen.

  1. Eiköhän ensin kuitenkin kuopata SRV…

 6. YIT;lle tämä taitaa olla tuttua toimintaa myös yrityksen historiassa. Matto on tainnut olla vedettävää sorttia monen aliurakoitsijan jalkojen alla joskus ennenkin. Tulos on aina paljon parempi, kun saa itse laskuttaa ja jättää omat laskut maksamatta.

 7. Kaksi kuukautta seisotetaan maksuja ja sitten pyydetään kirjallisesti lisäselvityksiä aliurakoitsijalta? Mukavaa lukea näinkin positiivisesta toimintamallista. Yleensä jos lisätyöseuranta on olemassa, niin tunnit kuitataan kerran viikossa tai kahdessa ja maksut maksetaan niiden mukaisesti. Nyt lienee kaikille selvä, kuka tai ketkä näitä massiivisia YIT:n urakoita lopulta rahoittavat. Tämä on sitä todellista harmaata taloutta.

 8. Miksi tällä tavalla toimiville isoille toimijoille annetaan ylipäätään tilaa markkinoilla. Ovatko kaupungit, valtio, tilaajat vastuullisia tällaisten tekijöiden tai toiminnan mahdollistamisessa. Ei kuitenkaan taida olla ensimmäinen laatuaan.

 9. Mitäs läksitte. Herrat nauraa teille ja seuraava jo maksaa herroille, että pääsee tekemään töitä. Oletteko vähä älyisiä vai miksi teette vuodesta toiseen niitä illmaisia töitä jos kerran tiiätte, että tätä oli odotettavissa. Taitaa olla nyt taas satusedät vauhdissa.

 10. Kyllä se jonkin verran vaatii kanttia tehdä aliurakoitsijoille oharit, toivossa, että saisi työnantajalta toisenkin termoskannun jouluna ja kuukauden bonarit. Ei onnistu kaikilta.

 11. On kuitenkin niin, että pääurakoitsija maksaa tehdyistä työtunneista. Kenenkään ei tarvitse maksaa aliurakkoitsijoille työtunneista joilloin työtä ei tehdä. ”Puolikasilta töihin, pitkä ruokkis ja kolmelta portista ulos.” Meno on kaukana 8 h laskutusperusteesta. Hyvä että edes YIT puuttuu aliurakoitsijoidensa työntekijöiden työajanvalvontaan. Nähty on, ettei aliurakoitsijoiden työnjohto itse kykene ongelmaan puuttumaan tai ei taloudellisesta hyödystä johtuen halua puuttua.

  1. Mikäli tunnit on kuitattu niin laskutuksen riitauttaminen on erittäin kyseenalaista. Eikö työnjohtajan pidä tarkistaa asiat jo ennen kuittausta? Yit tuntuu olevan jälkipyykillä.

 12. Niin noh, eipä se kulunvalvonta ollut kuin suuntaa antavaa… isot portit auki ja kavereiden valttikorteilla sisään, kerta jos toinenkin tuli nähtyä 3 vuoden aikana mitä Triplassa pyörin.

 13. jo 90-luvulla oli YIT:n työnjohdon lentävä lause: ”jos et ole läpäissyt aliurakoitsijan kusetuskurssia kiitettävin arvosanoin, tulevaisuutesi on toisaalla.” sama homma jatkuu, mihinkäpä sitä hyvää toimintamallia muuttamaan.

 14. Jos työnjohto on kuitannut mittauspöytäkirjat niin miten körtti-klaani voi niitä selvittää pölhölässä ? (=Panuntiellä)

 15. Yitti uunottaa. Lafkaa kannattaa varoa ja vältellä. Toimintatapa on moraaliton. Tässä ei nyt pienempien kannata alistua vaan lyödä kovaa kovaa vasten. Itsekin erehdyin firmaan 2000-alussa, kyykytys oli silloinkin yleistä. Ei vaikutttanut mukavalta se touhu.

 16. Rakennusalalla on ollut tapana laskuttaa tekemättömistä töistä sekä keksiä lisää tunteja, kuluja hatusta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat