Arkkitehtuurimuseo sai Timo ja Tuomo Suomalaisen kokoelman

Veljesten tunnetuin työ on Temppeliaukion kirkko Helsingissä.

Arkkitehtuurimuseo on saanut lahjoituksena Timo ja Tuomo Suomalaisen kokoelman. Lahjoitus on kattava läpileikkaus Temppeliaukion kirkon arkkitehteina tunnettujen arkkitehtiveljesten yhteistyöstä kolmen vuosikymmenen ajalta.

Kokonaisuus täydentää merkittävästi Arkkitehtuurimuseon kokoelmaa sodan jälkeen tuotantonsa tehneen arkkitehtisukupolven osalta.

Arkkitehtiveljekset Timo Suomalainen (1928–) ja Tuomo Suomalainen (1931–1988) syntyivät Suursaaressa ja valmistuivat arkkitehdeiksi Helsingin teknillisestä korkeakoulusta (1956, 1960). Tuomo Suomalaisen vielä opiskellessa veljekset voittivat Etelä-Saimaan ammattioppilaitoksesta järjestetyn suunnittelukilpailun Lappeenrantaan 1960. He päättivät perustaa yhteisen arkkitehtitoimiston, jonka puitteissa he työskentelivät tiiviisti yhdessä yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tuomo Suomalaisen kuoleman jälkeen Timo Suomalainen jatkoi arkkitehdin työtä 2000-luvun alkuun asti.

Suomalaiset suunnittelivat yhdessä yli 100 kohdetta. Yleisön tietoisuuteen he nousivat voitettuaan Temppeliaukion kirkon suunnittelukilpailun 1960 ehdotuksellaan Kivikirkko. Kallioon louhittu ja näyttävällä kuparipäällysteisellä kupolilla katettu kirkkorakennus valmistui 1969, ja se lukeutuu nykyisin Helsingin tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

Lisäksi veljekset ovat suunnitelleet kulttuuri- ja asuinrakennuksia, jotka keskittyvät pitkälti heidän myöhemmän kotikaupunkinsa Espoon alueelle ja laajemmin Etelä-Suomeen.

Suomalaisten arkkitehtuuria luonnehtii ennakkoluuloton suunnitteluote ja muotovalikoiman laaja hyödyntäminen tapauskohtaisesti suoraviivaisesta modernismista vapaamuotoiseen, orgaanisempaan lähestymistapaan. Temppeliaukion kirkon ohella veljesten tunnetuimpia kohteita ovat muun muassa Haagan ammattikoulu (1962–67), Hotelli Mesikämmen Ähtärissä (1976), Espoonlahden kirkko (1980, laajennus 1997) sekä Haminan poliisi- ja oikeustalo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkkitehtuurimuseo sai Timo ja Tuomo Suomalaisen kokoelman”

Vastaa