Geberit vähensi tehtaan uudistuksella energiankulutusta 160 omakotitalon verran

Saniteettikeramiikan valmistusprosessissa eniten energiaa vie polttoprosessi.

Saniteettikeramiikan tuotantoa Tammisaaren tehtaalla. Kuva: Geberit

Merkittävä osa Suomessa myytävistä wc-istuimista ja pesualtaista valmistetaan Tammisaaressa Geberitin tehtaalla. Siellä tehdään muun muassa IDO-tuotemerkin saniteettikeramiikkatuotteita.

Tiedotteen mukaan valmistusprosessissa eniten energiaa vie polttoprosessi, jossa valetut tuotteet kulkevat 100 metriä pitkän tunneliuunin läpi.

Tunneliuunin poltintekniikka on vaihdettu uuteen Enervit-energiansäästöteknologiaan, jolla polttoprosessissa käytetyn kaasun määrää on saatu vähennettyä vuositasolla yli 20 prosenttia.

Poltintekniikkaa uudistamalla vuosittaista energiankulutusta on saatu laskettua 2900 MWh, eli noin 160 omakotitalon energiankulutuksen verran. Samalla hiilidioksipäästöjä on saatu laskettua 650 tonnilla vuodessa.

”Tunneliuunin uudistus oli suuri remontti, jossa vaihdettiin muun muassa uudet polttimot ja uusi ohjausjärjestelmä. Jokaista polttimoa voidaan ohjata nyt erikseen, joten polttoilman määrä saadaan optimoitua minimitasolle. Palaminen tehostuu, kun uuniin ei johdeta varmuuden vuoksi liikaa kylmää ilmaa”, Tammisaaren tehtaan tekninen päällikkö Karl-Eric Wikström kertoo tiedotteessa.

Tehtaassa on investoitu myös omaan prosessivesien puhdistamoon, energian talteenottoon ja polttouunien savukaasujen puhdistamiseen.

Tulevaisuudessa selvitetään mahdollisuuksia muun muassa aurinkopaneelien asennukseen.

Puolet tuotannosta vientiin

Tehtaalla valmistetaan saniteettikeramiikkaa, kuten wc-istuimia ja pesualtaita, noin miljoonan kappaleen vuositahdilla

Puolet tuotannosta viedään Pohjoismaihin ja muihin Euroopan maihin. Vientiin tuotteita valmistetaan niin Geberit-brändillä kuin paikallisilla tuotemerkeillä.

Tehdas työllistää reilut 150 henkeä sekä lisäksi useita alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita.

Tammisaaren tehtaan omistus vaihtui vuonna 2015 yrityskaupassa, kun Geberit osti IDOa valmistavan Sanitec Groupin. Sen jälkeen tehtaassa on tehty kaksi isoa uudistusta, joilla on edistetty kestävää kehitystä.

Päivitetty 14.5.: otsikossa yrityksen nimi korjattu.

Päivitetty 14.5.; Korjattu vuosittaisen energiankulutuksen säästön MWh-luku.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Geberit vähensi tehtaan uudistuksella energiankulutusta 160 omakotitalon verran”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat