Kokeile kuukausi maksutta

Kajaanin kaukolämmöstä viidennes tulee supertietokoneesta

Ensi vuonna käynnistyvä datakeskus kerää talteen sivutuotteena syntyvän lämmön, joka siirretään kaukolämpöverkkoon.

Renforsin rantaan Kajaanin rakennettava datakeskus valmistuu ensi vuoden alussa. Samalla alkaa lämmöntuotanto. (Kuva: Loiste)

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää kaukolämpöverkkoonsa.

Renforsin Rantaan rakennettavan datakeskuksen hukkalämmön osuus kaukolämmöstä tulee olemaan noin 20 prosenttia, mikä pienentää myös Kajaanin kaupungin hiilijalanjälkeä.

”Renforsin Rannan yritysalueen tilat lämpenevät tämän hankkeen myötä lähes kokonaan data-centerin tuottamalla hukkalämmöllä. Tämä pienentää merkittävästi alueen ympäristövaikutuksia”, kertoo Renforsin Rannan yritysalueesta vastaava Jaakko Kaijalainen UPM kiinteistöistä.

LUMI-supertietokone on Euroopan unionin EuroHPC-yhteisyrityksen ja yhdeksän Euroopan maan yhteinen ponnistus, johon investoidaan yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Puolet rahoituksesta tulee Euroopan unionilta ja puolet osallistuvilta mailta. Datakeskuksen rakentamista tukevat myös Euroopan unionin aluekehitysrahasto sekä Kainuun liitto.

Suurin osa Loiste Lämmön toimittamasta kaukolämmöstä tuotetaan Kainuun Voiman (KAVO) yhteistuotantolaitoksessa.  Uusiutuvien energialähteiden sekä hitaasti uusiutuvan turpeen osuus kajaanilaisen kaukolämmön energialähteistä oli vuonna 2019 kokonaisuudessaan 90–95 prosenttia. Loiste-konsernin omistavat Kajaanin kaupunki, Sotkamon kunta ja Kanerva Energia Oy.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kajaanin kaukolämmöstä viidennes tulee supertietokoneesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat