Huoneistokohtaiset vesimittarit kansanedustajien käsiin – etäluenta kirjataan lakiin

Etäluettavat mittarit asennetaan automaattisesti uusiin taloyhtiöihin, vanhoihin putkistosaneerausten yhteydessä.

vesimittari, taloyhtiön vesimittari
Huoneistokohtaisten vesimittareiden tulee uuden lain myötä olla myös etäluettavia. Näin asukkaat saisivat entistä reaaliaikaisempaa tietoa omasta kulutuksestaan.

Keskustelu huoneistokohtaisista etäluettavista energia- ja vesimittareista saa päätepisteensä eduskunnassa. Valtioneuvosto on näet antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla uudistetaan veden, kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen mittaamista ja laskutusta.

Lakiehdotuksen mukaan vedestä perittävän korvauksen perusteena on oltava huoneistokohtaisesti mitattu todellinen kulutus. Lain voimaantulon jälkeen etäluettaviin mittareihin perustuva laskutus tulisi sovellettavaksi uusissa taloyhtiöissä. Vanhat taloyhtiöt siirtyisivät samaan järjestelmään sitä mukaa, kun ne saavat putkistosaneerauksen yhteydessä etäluettavat vesimittarit.

Huoneistokohtaisten vedenkulutusmittareiden asentaminen uusiin rakennuksiin on säädetty pakolliseksi jo vuonna 2011 ja putkistosaneerauksissa vuonna 2013.

Lait voimaan lokakuun lopulla

Tällä hetkellä huomattavassa osassa taloyhtiöistä vesimaksun perusteena on esimerkiksi huoneiston asukkaiden lukumäärä tai veden yksikkökustannus pinta-alaa kohti. Vuokralaiselta vedestä perittävä korvaus perustuu usein kiinteään vesimaksuun.

Uusille rakennuksille toimitettava kaukolämpö ja kaukojäähdytys on niinikään mitattava etäluettavilla mittareilla. Jo asennetut kaukolämpö- ja kaukojäähdytysmittarit olisi muutettava etäluettaviksi tai korvattava etäluettavilla mittareilla viimeistään 31.12.2026.

Hallituksen esitys liittyy EU:n energiatehokkuusdirektiiviin ja edellyttää muutoksia energiatehokkuuslakiin, asunto-osakeyhtiölakiin, asuinhuoneiston vuokrauksesta annettuun lakiin, vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annettuun lakiin, aravarajoituslakiin sekä asumisoikeusasuntoja koskevaan lakiin.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 24.10.2020 mennessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Huoneistokohtaiset vesimittarit kansanedustajien käsiin – etäluenta kirjataan lakiin”

  1. Mittareiden lukemista ja laskutusta ei tee kukaan ilmaiseksi. Eli mittarit on mutta ei ohjelmaa millä sitä lukemaa hyödynnetään kun maksaa aika paljon / kk. Omaa mittaria kyllä seuraan vaikka ei ole laskutuksen peruste.

Jätä kommentti