Muistokirjoitus: Kari Viljakainen

Toimitusjohtaja, yrittäjä Kari Viljakainen kuoli Lahdessa 29.5.2020 sairauskohtaukseen.

 

Kari syntyi 16.7.1947 junassa Lahden ja Mäkelän välillä kolmihenkiseen työläisperheeseen. Perheen äiti oli muuttanut Karjalasta sotaa pakoon muutama vuosi aikaisemmin.

 

Nuoruutensa hän vietti Nastolan Mäkelässä, mutta myös monet kesät enonsa luona Pälkäneellä, jossa hän sai pienestä pitäen olla mukana erinäisissä maatalon askareissa.

Nuorena miehenä hän oli erittäin vauhdikas ja harrastuksista esimerkkinä mäkihyppy ja yhdistetty sen kertoo. Lisäksi monet kertomukset tukevat sitä, että tapaus ei ollut kaikista rauhallisimmasta päästä.

Työuransa Kari aloitti armeijan jälkeen. Vuosina 1965-1973 hän työskenteli Veljekset Mantereella, jossa hän toimi erinäisissä tuotannon työtehtävissä ja loppuaikana työnjohtajana. Loppuvuonna 1973 Kari aloitti työskentelyn Polttomaalaamo Luukalla työnjohtajana ja kesäkuussa 1975 hän valmistui teknikoksi.

Vuonna 1975 Kari sai paikan Teräspeikolta, jossa toimi tuotantopäällikkönä aina vuoteen 1981 saakka.

Kari oli pienestä pojasta asti haaveillut yrittämisestä ja vuonna 1981 haave toteutui ja hän perusti oman yrityksensä yhdessä yhtiökumppaninsa Jari Ahosen kanssa.

Anstar oy aloitti toimintansa navetassa, joka sijaitsi Hollolassa. Yritys valmisti alkuaikoinaan ansaita ja tartuntoja, josta Nimi Anstar tuleekin.

Vuonna 1986 koko yritystoiminta koki kovan takaiskun juuri kun toiminta oli alkanut kannattamaan. Navetassa syttyi tulipalo, joka lähes kokonaan tuhosi sen. Tästä kuitenkin selvittiin päättäväisyyden, hyvän henkilöstön ja asiakkaiden avulla.

Yritystoiminnan kasvettua Anstar ky muutettiin oy:ksi ja samalla omistus keskittyi täysin Viljakaisten perheelle, Jari jatkoi tiiviisti toiminnassa mukana eläkepäiviin asti.

Vuonna 1987 yritys muutti uusiin toimitiloihin VIllähteelle, missä se vieläkin toimii.

Kari johti siis menestyksekkäästi Anstaria aina vuoteen 2015 saakka, yhteensä 34 vuotta. Monet erinäiset työtehtävät ja ymmärrys tuotannosta ja asiakkaiden tarpeista auttoivat Karia luomaan menestyksekkään yrityksen.

Tänä aikana yritys yhdessä kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa toi markkinoille useita alalle uusia tuotteita, jotka ovat nykyään standardiratkaisuja rakentamisessa.

Elämänsä aikana Kari jätti merkittävän perinnön rakennusteollisuudelle yhdessä henkilöstönsä kanssa.

Hän oli myös mukana vaikuttamassa hyvin monessa liiketoiminnassa ja useassa järjestössä. Monet hänet varmasti muistavat ihmisenä, jolla oli monta rautaa tulessa.

Luonteeltaan Kari oli hyvin temperamenttinen, määrätietoinen, lämmin sekä huumorintajuinen. Hänelle yrittäminen oli elämäntyö, jolle hän antoi kaikkensa.

Hänen harrastuksiaan olivat metsästys ja mökkeily. Perheeseen kuuluivat vaimo, kolme poikaa sekä kuusi lastenlasta.

Karin kiireet ovat nyt loppuneet, mutta hänen perintönsä jää elämään.

Tero Viljakainen

Kirjoittaja on Kari Viljakaisen poika

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Kari Viljakainen”

Jätä kommentti