Triplan taakse rakennetaan uusi tuhannen oppilaan peruskoulu

Uuden peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu Mer Arkkitehtien ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin Aurinkokello.

Keski-Pasilaan tulevasta uudesta peruskoulusta järjestetyn kilpailun voitti ehdotus nimeltä Aurinkokello. Kuva: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Helsingin Keski-Pasilan uuden peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Aurinkokello, jonka tekijöiksi paljastui työyhteenliittymä Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli.

Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille Timangi, jonka tekijä on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

Keski-Pasilan Ratapihakortteleihin aletaan rakentaa vuonna 2022 uutta, tuhannen oppilaan peruskoulua, joka tulee palvelemaan koko Pasilan aluetta. Rakennukseen liittyy lisäksi päiväkoti 200 lapselle. Uuden koulun on tarkoitus aueta syksyllä 2024.

Tiiviiseen kaupunkirakenteeseen sijoittuvalla urbaanilla, monikerroksisella koulu- ja päiväkotirakennuksella on merkittävä rooli alueen julkisena rakennuksena. Kantakaupunkimainen tiivis rinnetontti asetti myös erityisiä haasteita suunnittelulle.

Tuomaristoon kuuluvan SAFA arkkitehti Erkko Aarti. mukaan Aurinkokellon massoittelu on taitavaa ja paikkaansa sopivaa.

”Erityisesti Höyrypuiston näkymän päätteeksi asettuva pääsisäänkäynti ja porrastuva massoittelu toimivat hienosti aukiotilan suuntaan ja tuovat pääsisäänkäynnin selkeästi havaittavaksi ja kutsuvaksi kaupunkikuvalliseksi kohokohdaksi, jonka päälle kattopiha työntyy kiinnostavana näköalatasanteena. Rakennuksella on selkeä julkisen rakennuksen hahmo ja tunnistettavaa identiteettiä luova olemus, joka poikkeaa sopivalla tavalla rakennusta ympäröivien asuinkortteleiden yleisilmeestä. Rakennus rajaa selkeää katujulkisivua Tulistimenkadun varteen”, Aarti sanoo.

Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti paras kokonaisratkaisu, joka on turvallinen, terveellinen, kokonaistaloudellinen ja täyttää kaupungin asettamat pitkäaikaiskestävyys, ympäristö- ja elinkaariominaisuustavoitteet.

Kilpailuun saapui yhteensä 29 hakemusta, joista kuusi vähimmäiskelpoisuusehdot täyttänyttä suunnitteluryhmää valittiin kilpailuun. Kullekin kilpailuun kutsutulle, hyväksytyn kilpailuehdotuksen jättäneelle suunnitteluryhmälle maksettiin palkkiona 40 000 euroa.

Pasilan puretun alaratapihan tilalle keskustakortteli Triplan pohjoispuolelle on rakenteilla Ratapihakortteleiden monipuolinen, tiivis ja kantakaupunkimainen asuin- ja työpaikka-alue noin 3 200 asukkaalle ja 1 000 työntekijälle. Ratapihakorttelien alue rakentuu vuosien 2018-2030 aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Triplan taakse rakennetaan uusi tuhannen oppilaan peruskoulu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat