Kokeile kuukausi maksutta

Uusi kiertotalouden haastekilpailun on alkanut

VTT, Aalto-yliopisto, GTK, Luke ja SYKE käynnistävät kiertotalouden haastekilpailun.

VTT, Aalto-yliopisto, GTK, Luke ja SYKE käynnistävät kiertotalouden haastekilpailun.

Kilpailun tavoitteena on innovoida kiertotalouden monialaisia ideoita ja konsepteja, joissa yhdistyy yritystoiminnan, teknologian, resurssien, kestävyyden ja sääntelyn näkökulmat. Kilpailun avulla T&K-organisaatiot pyrkivät panemaan alulle kestävän liiketoiminnan ja kiertotalouden käytäntöjen mahdollisuuksia, joiden avulla siirrytään kiertotalouteen järjestelmätasolla.

”Kiertotalouden ratkaisut ja innovaatiot syntyvät yhteistyöstä ja laaja-alaisuudesta. Sen takia tällainen konkreettinen ja matalalla kynnyksellä osaamisia yhdistelevä haastekilpailu on mitä mainioin tapa käynnistää uusi monen toimijan kumppanuus ja ekosysteemi”, VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Erja Turunen kertoo.

Kilpailun teema-alueita ovat pakkaukset, tekstiilit, mineraalit ja metallit, ruokajärjestelmät, akut ja rakentaminen.

Kilpailu on alku VTT:n ja muiden T&K-organisaatioiden yhteiselle aloitteelle käynnistää kiertotalouden ekosysteemi. Valmistelutyöt on tehty työpajoissa aiemmin keväällä.

”Yhteistyö on avain järjestelmää muuttavien ratkaisujen luomiselle. Tarvitsemme kaikkia osaajia: yrityksiä, kansalaisjärjestöjä, viranomaisia ja muita sidosryhmiä”, ekosysteemialoitteen vetäjä Inka Orko VTT:ltä sanoo.

Tavoitteena on rakentaa innovaatioyhteisö, joka kykenee luomaan, kehittämään ja kokeilemaan toimialarajat ylittäen tutkimustietoon perustuvia kiertotalousratkaisuja – eri tieteenalat ylittäen ja kokonaisvaltaisiin ratkaisuihin tähdäten. Ekosysteemialoitteen tekijät kutsuvat yrityksiä, muita T&K-toimijoita, julkisia toimijoita, aluetoimijoita ja järjestöjä.

”Hyvältä tuntuvat kiertotalouden ratkaisut eivät välttämättä ole toteutuskelpoisia, jos ne eivät täytä lainsäädännön vaatimuksia tai niiden vaikutukset eivät olekaan talouden tai ympäristön kannalta kestäviä. Haastekilpailu, jossa monitieteisyys ja erilaiset näkemykset tulee mukaan jo alusta lähtien, on siksi erityisen toivottava alku kestävien ja innovatiivisten kiertotalousratkaisujen löytämiseksi”, professori Jyri Seppälä Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo.

Haastekilpailuun voivat osallistua kaikki halukkaat Aalto-yliopiston, Geologian tutkimuskeskus GTK:n, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja VTT:n muodostamat yli organisaatiorajojen muodostamat joukkueet. Ne esittelevät uudet ideansa, konseptinsa ja ehdotuksensa yrityksille ja muille sidosryhmille Circular Fair -tapahtumassa syksyllä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi kiertotalouden haastekilpailun on alkanut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat