Kokeile kuukausi maksutta

Lujatalon liian kalliina pitämä hanke nytkähti eteenpäin Järvenpäässä

Järvenpään kaupungin ja YIT:n Perhelä-hanke etenee yhä lähemmäs rakentamisvaihetta, sillä korttelin kaava on nyt lainvoimainen. Rakennuslupia voi hakea jo elokuussa.

Perhelän keskuksen rakentamisen piti alkaa lokakuussa 2018. Kuva: Marjaana Varmavuori

Järvenpään kaupungin tiedotteen mukaan Perhelän hybridikorttelissa yhdistyvät laadukas asuminen, palvelut ja työpaikat. Kortteli sijaitsee Järvenpään ytimessä, juna-aseman vieressä ja lähellä rantaa.

Kortteliin rakennetaan 20-kerroksinen tornitalo, kaksi matalampaa kerrostaloa sekä toimisto- ja liiketilaa. Asuntoja on tulossa noin 300. Myös Järvenpään kaupungin uudet vuokratoimitilat sijoittuvat alueelle.

Lokakuussa 2018 Lujatalo tiedotti yllättäen vetäytyvänsä hankkeesta. Järvenpään ja koko Keski-Uudenmaan mittakaavassa ainutlaatuisen suureen Perhelän tornitalokokonaisuuteen oli suunnitteilla satojen asuntojen lisäksi liike- ja toimitiloja. Alueen maamerkiksi mainostettiin 25-kerroksista tornitaloa.

Pitkään valmistellun hankkeen kaatuminen viime metreillä oli järvenpääläispäättäjille melkoinen järkytys. Sopimusta ja suunnitelmia tornitalokorttelin rakentamisesta oli hierottu Lujatalon kanssa 2,5 vuotta.

Ripeää lupakäsittelyä 3 D:n avulla

Perhelän korttelin rakennusluvissa hyödynnetään Järvenpään kaupungilla käytössä olevaa tietopohjaista 3 D -mallinnusta. Mallinnuksessa koko kortteli saa kolmiulotteisen muodon ja sovellus tarkistaa automaattisesti, täyttääkö hakemus esimerkiksi asetetut säännökset. Sovellus nopeuttaa myös Perhelän rakennuslupien käsittelyä huomattavasti.

Nyt hyväksytyssä asemakaavassa kolmiulotteisten kiinteistöjen muodostaminen on mahdollista. Kolmiulotteisuus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi liiketilojen päälle voidaan muodostaa oma itsenäinen kiinteistönsä esimerkiksi asumiskäyttöön. Tämä on helpottanut hankkeen toteuttamista.

”Perhelä-hankkeessa on kokeiltu ennakkoluulottomasti ja menestykkäästi uudenlaisia toimintamalleja”, maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen kiittelee.

Perhelä-hankkeen läpivienti ollut nopeaa

Järvenpään kaupunki aloitti noin 35 000 km2 keskustahankkeensa kehittämisen uudelleen lokakuussa 2018 ja tammikuussa 2020 se allekirjoitti hankkeesta toteuttamissopimuksen YIT:n kanssa.

Asemakaavamuutos kuulutettiin vireille noin puoli vuotta sitten, helmikuussa 2020. Asemakaava hyväksyttiin neljä kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 2020, mikä lienee Suomen ennätys.

Hankkeen kokoon ja vaikuttavuuteen nähden Perhelä on valmistumassa nopealla aikataululla. Koko korttelin on tarkoitus valmistua vuoden 2026 lopussa.

”Perhelän korttelin merkitys Järvenpään kaupungille on tärkeä. Kortteli käynnistää Järvenpään keskustan uudelleenrakentamisen, joka jatkuu keskusta-alueella pitkälle 30-40-luvulle asti vahvistaen Järvenpään asemaa Keski-Uudenmaan palveluiden keskuksena”, kaupunkikehitysjohtaja Olli Keto-Tokoi sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lujatalon liian kalliina pitämä hanke nytkähti eteenpäin Järvenpäässä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat