Laadun rakentaja -ehdokas Jekora Vornanen ottaa työturvallisuuden vakavasti, mutta pilke silmäkulmassa

Jekora Vornanen on työturvallisuuteen omistautunut rakennusmies, jonka rakentajaura alkoi 1990-luvulla monissa uudis- ja peruskorjauskohteissa lähinnä Helsingin seudulla.

 

”Ymmärrän laadulla, että kaikki hommat tehdään kunnolla ja toiset huomioiden. Kun joku tulee minun jälkeeni mestalle, varmistan aina, että siellä on siistiä, oikeat varusteet ja valaistukset”, Jekora Vornanen sanoo. (Kuva: Jukka Pekkanen)

Jekora Vornanen palasi viitisentoista vuotta sitten synnyinseudulleen Ouluun rakentamaan nopeasti kasvavaa kaupunkia.

Nykyisen työnantajansa NCC:n palveluksessa Vornanen on ollut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 lähtien. Isot työmaat ovat aina olleet hänelle mieleisiä. Niitä ovat olleet esimerkiksi Toppilan turvevoimala ja Oulun yliopistollisen keskussairaalan avohoitotalo.

Nykyinen työmaakin liittyy sairaalarakentamiseen, sillä rakenteilla on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tulevaisuuden sairaala 2030 -hanke. NCC on mukana sen ensimmäisen vaiheen toista osaa toteuttavassa allianssihankkeessa.

”Vornanen johtaa hankkeessa viiden hengen työturvallisuustiimiä. Hän innostaa kaikkia esimerkillään ja rennolla, iloisella luonteellaan”, NCC:n projektinjohtaja Pekka Jokela kertoo.

Vornasen kiinnostus ja intohimo työturvallisuuteen heräsi työkaverille sattuneen vakavan vamman myötä.

”En halunnut jäädä narisijan rooliin vaan lähdin ehdokkaaksi aluetyösuojeluvaltuutetun vaaleihin. Voitin ne ja siitä lähtien yli 10 vuotta olen ollut alue- ja työsuojeluvaltuutettuna useissa kohteissa.”

Katso alta video Jekora Vornasesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Työturvallisuus vaatii vahvaa asennetta”

”Käytännön työsuojelu on minusta kaikista tärkeintä. Liikaa aikaa menee työturvallisuutta koskevien lukuisten pykälien ja asetusten vatvomiseen, vaikka työmailla tulee eteen akuutteja tilanteita tämän tästä”, Vornanen painottaa.

Vornanen on aina korostanut asenteiden merkitystä työturvallisuusasioissa. Se tuli selkeästi esille jo kymmenisen vuotta sitten pidetyllä työturvallisuuskurssilla. Sen vetäjänä oli Eero Honka, joka on rakentamisen työturvallisuuden asiantuntija Työturvallisuuskeskuksessa.

”Kurssin lopussa oli yksilötehtävä, jossa jokainen kertoi, mihin aikoo työsuojeluvaltuutettuna ensimmäisenä vaikuttaa. Jekora sanoi jämäkästi, että asenteet, ja on asian ytimessä. Sinun pitää uskaltaa haastaa itsesi ja asenteesi joka aamu ja päivä, jotta voit vaatia oikeaa asennetta myös muilta”, Honka sanoo.

”Työturvallisuutta ei voi mitata liian tarkasti”

Vornasen työturvallisuustyössä keskeisessä asemassa ovat työmailla säännöllisesti tehtävät TR-mittaukset.

”Olen tehnyt TR-mittausta niin pitkään, että se on minulla ihan selkäytimessä. Kulkiessani työmaalla huomaan nopeasti, mitkä asiat ovat oikein ja mitkä väärin. Jos siellä on jotain akuuttia ongelmaa, kuten vaikkapa putoamissuojat, niin pyydän korjaamaan ne välittömästi.”

Hongan mukaan Vornanen on joskus saanut palautetta liian tarkasta mittauksesta. Hänen esimiehensä ovat silti olleet tyytyväisiä. Heille on tärkeää tietää, että mittaustulos vastaa todellisuutta.

”Onhan se tilaajankin kannalta hyvä, että hän huomaa työmaalla käydessään, että kaikki on kunnossa eikä hujan hajan. Siistillä mestalla työntekijät ovat oikeissa varusteissa ja suojaukset ovat muutenkin viimeisen päälle. Kyllä se lisää molemminpuolista luottamusta”, Vornanen korostaa.

FAKTA
Jekora Vornanen

  • Rakennusmies, työsuojeluvaltuutettu
  • Syntynyt 1972 Oulussa, asuu nykyisin Kempeleessä
  • Valmistui ammattikoulusta rakennusmieheksi 1992
  • Yli 10 vuotta eri rakennuskohteissa lähinnä pääkaupunkiseudulla
  • 2002 lähtien lähes yhtäjaksoisesti NCC:ssä rakennusmiehenä
  • 2010 alkaen alue- ja työsuojeluvaltuutettuna useissa kohteissa
  • Harrastaa moottoripyöräilyä ja japanilaista miekkailua

Laadun rakentaja 2020

Rakennustyömaiden työnjohtajille ja -tekijöille tarkoitetun kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin laadukasta ja esimerkillistä työtä tekeviä rakentamisen ammattilaisia. Laadun rakentaja voi olla kunnostautunut laatua parantavilla oivalluksilla, yhteistyökyvyllä, ammattiylpeydellä ja oikealla asenteella tai kehittämillään menetelmillä ja työtavoilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laadun rakentaja -ehdokas Jekora Vornanen ottaa työturvallisuuden vakavasti, mutta pilke silmäkulmassa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat