Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki antaa lisää aikaa SRV:lle rakentaa Kalasataman tornit

Kalasataman tornien tulee olla uuden sopimuksen mukaan valmiina vuoden 2027 loppuun mennessä.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt antaa SRV:lle lisää aikaa rakentaa Kalasataman tornitalot. Muutoksia alkuperäiseen sopimukseen pyysi SRV. Lautakunta katsoo, että SRV:n esittämät muutokset ovat tarpeellisia ja että niillä varmistetaan monipuolisen kokonaisuuden toteuttaminen Kalasataman keskukseen.

Kalasataman keskuksen kokonaisaikataulua muutetaan siten, että SRV on velvollinen toteuttamaan keskuksen yksityisten osien koko kerrosalan valmiiksi 31.12.2027 mennessä. Alkuperäisen sopimuksen mukaan SRV:n piti rakentaa 95 prosenttia tornitalojen kerrosalasta vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kaupungin ja SRV:n välillä tehty sopimus Kalasataman keskuksen toteutussopimuksesta on vuodelta 2011. Toteutussopimusta ja sen liitännäistä kiinteistökaupan esisopimusta muutettiin vuonna 2015
kaavavalituksen ja jatkosuunnittelun seurauksena.

Toteutus ennakoitua haastavampaa

Kauppakeskus Redin ja ensimmäisen asuintornitalon toteutus muodostui SRV:lle ennakoitua haasteellisemmaksi. Esimmäisen tornitalon, Majakan valmistumista viivästytti myös rakennusvaiheessa tapahtunut laaja vesivahinko.

Samaan aikaan rakentamisen rahoitus on vaikeutunut pankkien kiristyneiden vakavaraisuusvaatimusten johdosta. Lisäksi useamman tornirakennuksen rakentaminen on teknisesti ja taloudellisesti haastavaa toimivan kauppakeskuksen päällä.

Kalasatamassa on jo otettu käyttöön Kalasataman keskuksen kauppakeskusosa, pysäköintilaitos ja puistokansi sekä julkiset osat kuten itäväylä ja ympäröivät kadut.

Ensimmäiseen tornirakennukseen on muutettu sisään loppuvuodesta 2019. Toinen asuintorni Loisto on rakenteilla ja valmistumassa marraskuussa 2021. Keskuksen pohjoispuolelle sijoittuvan kolmannen tornin rakennustyöt ovat käynnistyneet. Se rakennetaan Kojamolle Lumo-vuokra-asunnoiksi.

Muidenkin tornien suunnittelu on osin jo edennyt rakennuslupavaiheeseen. Kaiken kaikkiaan torneja tulee kahdeksan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsinki antaa lisää aikaa SRV:lle rakentaa Kalasataman tornit”

  1. Kyllähän se kaupunki pelasti SRV;een. Pidetään tätä ”ennakkotapauksena” ja käytäntönä jatkoa ajatellen, eikö vain.

    1. Jep – ja saas nähdä saako YIT rakentaa Pasilaan ihan jotain muuta kuin millä kisan voitti…

  2. Mielenkiinnolla seuraan onnistuuko entinen Designtalon tj / Satolta siirtynyt Sipola kääntämään viitosten kurssia vai loppuuko pääomat ennnen kuin tornit valmiina. Neliöhinnat kohtuullisia nuossa torneissa, ns kansanasuntoja

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat