Kokeile kuukausi maksutta

Lohjalainen kauppakeskus väänsi hiilipäästöt miinukselle – ensimmäinen kiinteistö S-ryhmässä

S-ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.

Kauppakeskus käyttää aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua uusiutuvaa sähköä, hyödyntää lämmityksessä myymälöiden kylmälaitteiden hukkalämpöä ja valaisee kiinteistön led-lampuilla. (Kuva: S-ryhmä)

Lohjalla sijaitseva kauppakeskus Lohi on S-ryhmän ensimmäinen hiilinegatiivinen kiinteistö. Kauppakeskus on monilla eri toimenpiteillä onnistunut vähentämään ilmastopäästönsä lähelle nollatasoa, ja jäljelle jääneen pienen päästöosuuden kiinteistö kuittaa metsityshankkeilla.

S-ryhmän tavoitteena on pudottaa ilmastopäästöjen määrää 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Ryhmä aikoo olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.

Kauppakeskus Lohessa ilmastopäästöihin on tartuttu jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa. Suurimmat vähennykset on saatu aikaan käyttämällä aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua uusiutuvaa sähköä, hyödyntämällä lämmityksessä myymälöiden kylmälaitteiden hukkalämpö ja valaisemalla kiinteistö led-lampuilla.

Ilmastopäästöjen minimoinnin jälkeen kauppakeskuksesta syntyy hiilipäästöjä enää kaukolämmöstä, jotka kompensoidaan hyödyntämällä  metsityshankkeita. Niiden määrä on sovittu niin korkealle tasolle, että kauppakeskus sitoo niiden avulla hiiltä ilmakehästä selvästi enemmän kuin sitä tuottaa.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lohjalainen kauppakeskus väänsi hiilipäästöt miinukselle – ensimmäinen kiinteistö S-ryhmässä”

  1. Mites työnaikainen hiilijälki , tuliko duunarit sähköjunilla tontille ja tavarat akkurekoilla……..
    Ton lämmityksenkin voi lopettaa kun käskee maskikansaa pukeutumaan ekologisesti markettiin saapuessa , sähkövälineilla tietty ja omilla led otsalampuilla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat