Autodesk ostaa Spacemakerin

Suunnitteluohjelmistojätti Autodesk ostaa norjalaisen ohjelmistoyhtiön Spacemakerin 240 miljoonalla dollarilla.

Spacemakerin perustajat Carl Christensen (vas.), Havard Haukeland (kesk.) ja Anders Kvale. Kuva: Spacemaker

Autodesk on listattu New Yorkin Nasdaq-pörssissä.

Spacemaker kehittää pilvipohjaista tekoälyä ja generatiivista suunnittelua hyödyntävää alustaohjelmistoa, jota käyttävät esimerkiksi arkkitehdit, kaupunkisuunnittelijat ja rakennuttajat.  Sen avulla suunnittelun ammattilaiset voivat luoda ja analysoida erilaisia ratkaisuja rakennuksille tai kaupunkisuunnittelulle.

Alustan avulla käyttäjät voivat esimerkiksi nopeasti luoda, optimoida ja vertailla suunnitteluvaihtoehtoja, joissa otetaan huomioon esimerkiksi kaavamääräysten ja suunnittelukriteerien lisäksi monenlaista taustadataa, kuten maasto, tuulet, päivänvalo ja liikenne.

”Spacemaker on oppikirjaesimerkki oivallusten ja automatisoinnin voimasta. Heidän tuotteensa antaa suunnittelijoille mahdollisuuden luoda ja testata kaupunkisuunnitteluideoita muutamassa minuutissa”, Autodeskin toimitusjohtaja Andrew Anagnost sanoo yrityskauppatiedotteessa.

Anagnostin mukaan vuoteen 2050 mennessä planeetallamme on kaksi miljardia ihmistä enemmän, joten tehokas ja kestävä kaupunkisuunnittelu on jatkuvasti tärkeämpää.

”Spacemakerin teknologia tarjoaa perustavanlaatuisen muutoksen siihen, kuinka ajattelemme ja rakennamme kaupunkeja niin, että ihmiset ja planeetta pysyvät terveinä. ”

Spacemaker perustettiin reilut neljä vuotta sitten Norjassa. Sen jälkeen sen toiminta on laajentunut myös muihin maihin ja yhtiöllä on toimintaa myös Suomessa.

”Aloimme neljä vuotta sitten rakentamaan suunnittelu- ja projektiryhmille työkaluja luoda kestävämpiä kaupunkeja ja kaupunginosia ja samalla parantamaan rakennusinvestointien tuottavuutta”, Spacemakerin toimitusjohtaja ja perustaja Havard Haukeland kertoo.

”Autodesk jakaa tavoitteemme terveemmän planeetan luomisesta ja tarjoaa samalla ainutlaatuisen mahdollisuuden saada tuotteemme nopeammin suunnittelutiimien käsiin kaikkialla. Kauppa on huikea virstanpylväs tiimillemme ja niille, jotka ovat olleet tukenamme alusta lähtien.”

Norjalaisen rakennuttajan OBOS:in toimitusjohtaja Daniel Kjørberg Sirajin mukaan norjalaiset kiinteistökehittäjät ovat rakennusalan digitaalisen muutoksen eturintamassa, mikä näkyy projektien kannattavuuden kasvussa.

”Se samalla parantaa kykyämme torjua ilmastonmuutosta kestävämmällä kiinteistökehityksellä”, Kjørberg Siraj sanoo.

Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Kaupan odotetaan toteutuvan Autodeskin nyt jo käynnissä olevan tilivuoden 2021 neljännellä neljänneksellä, joka päättyy 31. tammikuuta 2021.

Autodesk on tehnyt lukuisia yrityskauppoja ja yhden Suomessakin. Vuonna 2013 se osti suomalaisen Tinkercadin kehittämän selaimessa toimivan cad-suunnittelupalvelun ja sen keskeiset teknologiat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Autodesk ostaa Spacemakerin”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat