Kokeile kuukausi maksutta

Tuore selvitys haastaa näkemykset betonin ilmastovaikutuksista

Laskelmien mukaan Suomen nykyiseen betonirakennuskantaan on sitoutunut 5,2 megatonnia hiilidioksidia. Vuodessa sementtiteollisuuden päästöistä sitoutuu rakennuskantaan kaikkiaan noin 10 prosenttia.

Kartoituksen mukaan betonirakenteet sitovat hiiltä oletettua enemmän.

Betonirakennukset sitovat merkittäviä määriä hiilidioksidia, selviää rakennusalan markkinoiden tutkimusyritys Forecon oy:n tuoreesta, koko Suomen betonirakenteet kattaneesta analyysista.

Foreconin betonimäärälaskelmiin pohjautuen Suomen nykyiseen betonirakennuskantaan on sitoutunut 5,2 megatonnia hiilidioksidia. Vuodessa sementtiteollisuuden päästöistä sitoutuu rakennuskantaan kaikkiaan noin 10 prosenttia. Tässä laskennassa ei ole vielä huomioitu kierrätysbetonin osuutta, joka vaikuttanee lukemaan selvästi.

Koko Suomen betonirakenteet kattanut analyysi on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja kansainvälisestikin kiinnostava. Se on osa Betoniteollisuus ry:n toteuttamaa CO₂NCRETE SOLUTION –projektia, jossa selvitetään Suomen betonirakennuskannan merkitystä hiilinieluna.

”Betonin varastoimasta hiilidioksidista Suomessa on ollut tähän saakka saatavilla varsin vähän tietoa ja aihe on paitsi suurelle yleisölle ja päättäjille, myös alan ammattilaisille pitkälti tuntematon. Foreconin laskelma osoittaa, kuinka suuren mittaluokan asiasta todellisuudessa on kysymys”, kertoo CO₂NCRETE SOLUTION  -hankkeen projektipäällikkö Tommi Kekkonen tiedotteessa.

Betoni on jatkuva hiilinielu

Kekkonen muistuttaakin, että hiilinielu- ja hiilivarasto-termejä käytetään valitettavan usein virheellisesti, mikä puolestaan synnyttää vääriä käsityksiä.

”Betonia on rakennuskannassa todella paljon ja se toimii jatkuvana hiilinieluna. Betoni myös varastoi sitomansa hiilidioksidin pysyvästi eli se ei vapaudu rakennuksen purkamisen jälkeenkään”, Kekkonen toteaa.

Betonirakennuksen tultua elinkaarensa päähän betoni murskataan uutta käyttöä varten. Murskauksen seurauksena betonin karbonatisoitumiselle altis pinta-ala kasvaa, minkä vuoksi hiilidioksidin sitoutuminen betoniin jatkuu nopeutuen merkittävästi.

CO₂NCRETE SOLUTION -projektin edetessä odotettavissa on tarkempaa tietoa siitä, kuinka paljon hiilidioksidia voi sitoutua betonin kierrätyksen avulla ja millaisilla kierrätystavoilla voidaan maksimoida betoniin sitoutuvan hiilidioksidin määrä.

Jutun otsikkoa muokattu 30.11. klo 12.42

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Tuore selvitys haastaa näkemykset betonin ilmastovaikutuksista”

 1. Ilahduttavaa, että myös betoniteollisuus on päässyt lobbaamisen makuun, ehkä joskus kisaaminen puun ja betonin kesken, noin poliittisesti, on tasapainossa.

  1. Ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä on ehdoteltu kyllä lukemattomia paljon tätä pienivaikutteisempia keinoja. Näistä saa kukin olla haluamaansa mieltä, mutta tosiasiassa meillä ei ole yhtä ainoaa käänteentekevää toimenpidettä, millä päästöt vähennetään. Kokonaisuus pitää kerätä pienistä, mielellään kustannustehokkaista puroista.

 2. Miten pöhlöjä nämä jätkät voi olla, jotain riippumatonta joku olisi voinut retkahtaa uskomaan edes parin sekunnin ajan.

 3. Ottamatta kantaa lobaamiseen, sitä kun on joka sektorilla, voi kuitenkin todeta tämänkaltaisen jutun esille noston erittäin myönteisenä. Nyt on kaikkein tärkein asia saada paikkansa pitävät, laajasti tutkitut ja laajasti huomioon ottavat faktat esille ilmastoystävällisestä rakentamisesta. Hetken oli jo täydellisen farssin ainekset ilmassa, kun puurakentamista pidettiin pelastajana ilmastonmuutokselle. Puurakentamisen laajemmalla tiellä saadaan pitkässä juoksussa järkyttävä lasku yhteiskunnallemme.

  Valtio ja ennen kaikkea kuntapäättäjät ovat/olivat edistämässä puurakentamista vailla minkäänlaista kokonaiskuvaa siitä, minkälaisen laskun ja ongelmat reilusti runsaamman puurakentamisen aika voi tulevaisuudessa tuoda tälle yhteiskunnalle. Päättäjät mahdollisesti nojaavat johonkin ostettuun lausuntoon tai näennäiseen tutkimukseen, sekä voidellun herrasmiehen tai herrasnaisen kertomaan. Aihe on sen verran iso, että tällaiseen vedätykseen ei olisi nyt tällä kertaa varaa.

  Hienoa, että joillakin tutkivilla tahoilla löytyy vastuullisuutta tämän aiheen käsittelyssä.

  1. Vastuullisuus on tosiaan tärkeämpää kuin poliittinen tai ostettu mielipide.

 4. Totuus kierrätyksestä on tämä: Skandaali: 23-kerroksisen tornitalon perustuksien betoni paljastui surkeaksi Tanskassa – seassa jopa rakennusjätettä, rikosilmoitus tehty ja tehdas suljettu.

  1. ? Eli totuus on aina se yksittäinen pahin poikkeama ja väärinkäytös? Nyt valoja tauluun sinne psykoosin keskelle.

  2. Kierrätyksellä tuskin on mitään tekemistä asian kanssa.

   1. Vai ei ole, kylläpä olet yksinkertainen.

 5. Näiden kusipääurpojen kirjoittelut eivät mitään tarkoita, ne ovat pelkkää oman hännän nostoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat