Handelsbanken: Asuntomarkkinat kestävät koronan kolhut

Kuluttajien luottamus talouteen säilyy ja vanhojen asuntojen hintojen odotetaan nousevan noin prosentin vuonna 2021.

Handelsbankenin mukaan koronapandemia ei ole tuonut muutoksia vanhojen asuntojen eriytyvään hintakehitykseen. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että uusien osakeasuntojen hintakehitys on ollut vanhoista osakeasunnoista poiketen hyvin samanlaista sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa.

Handelsbankenin asuntomarkkinakatsauksen mukaan koronan vaikutukset asuntomarkkinoille ovat jääneet lopulta varsin vähäisiksi. Lomautukset, matalat korot, pankkien vastaantulo ja työttömyyden ennakoitua vähäisempi kasvu ovat pankin mukaan helpottaneet kotitalouksien taloustilannetta ja tukeneet asuntomarkkinoiden kehitystä.

”Vaikka kuluttajien luottamus on välillä ottanut takapakkia, asunnonostoaikomukset ovat olleet koronan aikana ennätysvahvoja. Kotitalouksilla on siis selvästi luottamusta siihen, että tästäkin kriisistä selvitään”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen tiedotteessa.

Korona-aika on lisännyt selvästi vapaa-ajanasuntojen kysyntää.

Asuntojen hintahaarukat kasvavat

Pankki ennustaakin asuntomarkkinoiden pitävän pintansa myös ensi vuonna, vaikka koronan rajoittamistoimet vaimentaisivat Suomen taloutta vuodenvaihteen tienoilla. Perusteena on mm. se, että asuinrakentamisen luvissa on nähty viime aikoina hieman myönteisempää kehitystä. Vanhojen asuntojen hintojen odotetaan nousevan maltillisesti noin prosentin vuonna 2021.

”Koronapandemia varjostaa Suomen talouden näkymiä ensi vuonna. Asuntomarkkinoita tukeneet tekijät ovat kuitenkin voimassa myös ensi vuonna, vaikka korona vaikuttaisikin kielteisesti talouteen. Korot pysyvät alhaalla, lomautusjärjestelmä hillitsee työttömyyden kasvua ja elvytystoimet tukevat kotitalouksien taloustilannetta”, sanoo senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Handelsbanken: Asuntomarkkinat kestävät koronan kolhut”

Jätä kommentti