Kokeile kuukausi maksutta

Hilti julkisti ensimmäisen robottinsa

Työkaluistaan tunnettu Hilti esitteli lokakuun lopussa ensimmäisen yhtiön kehittämän robotin. Se on puoliautonominen liikuteltava ja erityisesti kattoporaukseen erikoistunut robotti.

Hiltin kehittämää Jaibot-robottia käytetään kaukosäätimen avulla. Kuva: Hilti

Jaibotiksi nimetyn robotin avulla työmaalla voidaan helpottaa esimerkiksi mekaanista kattoporausta sekä lvi- ja sähköasennustyötä.

Langattomasti toimivaa robottia ohjaamaan tarvitaan oma työntekijä. Robotti voidaan ohjelmoida tekemään työnsä tietomallin sisältämien tietojen perusteella. Se sijoittaa itsensä automaattisesti oikeisiin kohteisiin, suorittaa porauksen ja merkitsee reiät kunkin työmaan vaatimusten mukaisesti. Robotissa on myös oma pölynhallintaohjelma.

Hiltin kansainvälisen tiedotteen mukaan yhtiö haluaa robottikehityksellä vastata urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden työn tuottavuuteen, kannattavuuteen, työturvallisuuteen sekä työvoiman saatavuuteen liittyviin haasteisiin.

”Rakennusalan työn tuottavuus on jäänyt jälkeen muihin teollisuuden aloihin verrattuna jo usean vuoden ajan. Taloudelliset marginaalit ovat tiukkoja ja pula ammattitaitoisesta työvoimasta tekee alan tuottavuuden kehittämisestä yhä vaikeampaa”, Hilti-konsernin johtoryhmän jäsen Jan Doongaji kertoo.

Hiltin mukaan digitaalisuuden tuomiin mahdollisuuksiin tarttuminen voi auttaa kannattavuuden ja työn tehokkuuden kehittämisessä. Kun se tehdään älykkäästi linkittämällä erilaisia prosesseja, ihmisiä ja tietoa toisiinsa, kehitystä voi tapahtua.

Robotti syntyi pitkän tuotekehityksen ja työmaatutkimusten tuloksena.

”Selvitimme, mikä rutiininomainen työsuoritus kuormittaa eniten työntekijöitä. Tulos oli selvä eli pään yläpuolella tehtävät asennukset ja poraukset. Sen jälkeen halusimme tuoda siihen ratkaisun”, Hiltin robottikehityksestä vastaava Julia Zanona kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hilti julkisti ensimmäisen robottinsa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat