Kokeile kuukausi maksutta

Suomen Pankki: Asuntolainoja nostettu enemmän kuin kymmeneen vuoteen

Suomen Pankin mukaan lokakuussa nostettiin uusia asuntolainoja kahden miljardin edestä, mikä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Asuntokauppa käy kasvukeskuksissa kitkatta ja se näkyy myös pankkien lainatiskeillä. Tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika on 24-26 vuotta.

Asuntolainamarkkinoilla on ollu tänä syksynä kova tahti. Suomen Pankin mukaan lokakuussa nostettiin uusia asuntolainoja kahden miljardin edestä, mikä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.  Vastaavalle tasolle on päästy yhden kuukauden aikana viimeksi toukokuussa 2011.

Asuntolainoja on nostettu kevään korona-notkahduksesta huolimatta vilkkaasti pitkin vuotta. Tammi-lokakuun 2020 aikana uusia asuntolainoja on nostettu 2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko laski lokakuussa 0,71 prosenttiin.

Asuntolainakannan vuosikasvu on kiihtynyt ja oli lokakuussa jo yli kolme prosenttia. Vilkkaan alkuvuoden ja viime kuukausien runsaiden lainanostojen lisäksi kasvua on vauhdittanut lyhennysvapaiden käyttö keväällä. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli 103,0 miljardia.

Uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika piteni hieman ja oli lokakuussa jo 21 vuotta 5 kuukautta Tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika on 24-26 vuotta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Pankki: Asuntolainoja nostettu enemmän kuin kymmeneen vuoteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat