Asuntokauppa ei romahtanut koronavuonna – Marraskuussa kauppamäärät kasvoivat 17 prosenttia

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat marraskuussa 17,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja muualla Suomessa 16,9 prosenttia.

Kuopiossa myytiin marraskuussa peräti 40 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kuva. Shutterstock

Marraskuu oli erittäin vilkas asuntokauppakuukausi, kertoo Huoneistokeskus. Marraskuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa peräti 17,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat marraskuussa 17,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja muualla Suomessa 16,9 prosenttia.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat marraskuussa esimerkiksi Helsingissä (17,1 prosenttia), Vantaalla (8,3), Turussa, (0,4), Oulussa (24,3), Kuopiossa (39,5), Jyväskylässä (20,5), Joensuussa (35,5), Porvoossa (30,8), Kouvolassa (2,6) ja Porissa (25,0). Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat marraskuussa vain Lahdessa (-0,6 prosenttia).

Ensi vuodesta odotetaan positiivista

Kumulatiivisesti tarkasteltuna kuluvana vuonna tammi-marraskuussa vanhoja asuntoja on myyty lähes saman verran kuin viime vuonna. Kauppamäärät vähenivät noin 0,8 prosenttia edellivuodesta.

Vahvasti alkaneen alkuvuoden jälkeen asuntokauppa hiljeni huhtikuussa koronan myötä. Kauppamäärät laskivat huhti- ja toukokuussa noin kolmanneksella edellisvuodesta.

Kesällä kaupankäynti alkoi elpyä nopeasti ja syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat selvästi edellisvuodesta. Vanhoja asuntoja myytiin tuolloin 7,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten syyskuussa.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Kari Virta odottaa ensi vuodesta vilkkaampaa asuntokauppavuotta.

”Korona vähensi tarjontaa, mutta ei kysyntää. Tosiostajat ovat liikkeellä ja paikoin kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa. Positiiviset uutiset koronarokotteista ovat lisänneet uskoa tulevaisuuteen, ja erityisesti ostotoimeksiantoja on tehty viime aikoina vilkkaasti, ja sen kehityksen odotamme myös jatkuvan”, Virta sanoo.

Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntokauppa ei romahtanut koronavuonna – Marraskuussa kauppamäärät kasvoivat 17 prosenttia”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat