Kokeile kuukausi maksutta

Hahmotelma Helsingin Kasarmitorin tulevaisuudesta julkaistiin: 60 vuotta Engelin taideteoksen edessä tönöttänyt laatikko halutaan nyt purkaa

Maisema Helsingin Kaartinkaupungissa saattaa muuttua tulevina vuosina radikaalisti. Kaartinkaupungissa sijaitsevan Kasarmitorin laidalla on seissyt jo 60 vuotta ympäristöstä esiin pomppaava väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus.

Tältä Kasarmitorin uusi liike- ja toimistorakennus voisi näyttää. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Nyt Helsingin kaupunki on käynnistänyt suunnitelmat Kasarmitorin uudistamiseksi. Uudistusprosessin yhteydessä myös väliaikaisrakennus saatetaan purkaa.

Kasarmitori on sotahistoriallisesti merkittävä paikka.

Kun itsenäistä Suomea ei ollut olemassakaan, oli Suomen suuriruhtinaskunta autonominen osa Venäjän keisarikuntaa.

Helsinki nimitettiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi vuonna 1812, ja samana vuonna perustettiin Suomen sotaväki. Sotaväen harjoituspataljoonan oli määrä asettua vastanimitettyyn pääkaupunkiin.

Pataljoonalta puuttuivat kuitenkin sopivat tilat.

Arkkitehti Carl Ludvig Engel, jonka kädenjälkeä ovat myös Senaatintoria reunustavat rakennukset sekä Helsingin Tuomiokirkko, sai tehtäväkseen suunnitella kasarmin pataljoonalle.

Kaartin kasarmin ensimmäiset osat valmistuivat niin, että harjoituspataljoona pääsi muuttamaan kasarmille vuosien 1824–1825 aikana.

Tänä päivänä Kaartin kasarmirakennuksessa toimii puolustusministeriö. Vuonna 2017 Kasarmitorille pystytettiin Pekka Kauhasen tekemä Talvisodan kansallinen muistomerkki.

Sen lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi määritellyllä torilla nököttää laatikkomainen, vuonna 1960 valmistunut liikerakennus, joka perustettiin alun perin näyttelyhalliksi.

Arkkitehti Iikka Martaksen suunnittelema moderni kaksikerroksinen rakennus oli tarkoitettu väliaikaiseksi.

Kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta uuden rakennuksen tieltä jouduttiin purkamaan arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema, vuonna 1906 valmistunut, varsin näyttävä Kaartin Kauppahalli.

Nyt 60 vuoden jälkeen liikerakennuksen ikkunat ovat S-Marketin teippien pimentämät. Sisällä on postin konttori sekä Hesburger.

Liikerakennuksen tontin omistaa Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

”Rakennus alkaa olla siinä kunnossa, että se vaatisi lähivuosina raskaan perusparantamisen. Otimme asemakaavoitukseen ja kaupunginmuseoon yhteyttä ja aloimme selvittää, olisiko järkevämpää rakentaa kokonaan uusi rakennus”, sanoo Elon projektinjohtaja Antti Pyötsiä.

Hänen mukaansa vanhan rakennuksen purkaminen ja uuden rakentaminen ei olisi kannattavaa, jos tilalle pystytettäisiin vanhan kanssa samankokoinen rakennus.

Uuden, torin arvoa kunnioittavan rakennuksen pystyttäminen houkuttaa.

Elo on tehnyt yhteistyötä asemakaavoituksen ja kaupunginmuseon kanssa selvittääkseen, minkälainen rakennus olisi kaupunkikuvallisesti toimivin.

Nyt alustavan suunnitelman mukaan tarkoituksena olisi rakentaa kolmikerroksinen toimisto- ja liikerakennus. Lisäksi maan alle tulisi vielä kaksi kerrosta.

Kellarikerrokseen tulisi päivittäistavarakauppa, jonka kassat olisivat kuitenkin torin tasolla, Pyötsiä sanoo. Lisäksi kellarikerrokseen tulisi parkkihalli, joka yhdistyisi Kasarmitorin alla sijaitsevaan kasarmiparkkiin.

”Alue kaipaa mahdollisimman hyvää päivittäistavarakauppaa. Kaupan pudottaminen kellariin mahdollistaisi enemmän tilaa kaupalle, mutta myös vapauttaisi ikkunatilaa muille liikkeille.”

Liiketilat on ajateltu ravintoloille, joiden terassit aukeaisivat kohti toria.

”Torin aktivointi on ollut tärkeä osa suunnitelmaa”, Pyötsiä sanoo.

Kahteen ylimpään kerrokseen on tarkoitus tulla toimistotilaa.

Aivan hetkessä Kasarmitorin liikekeskusta ei kuitenkaan päästä jyräämään.

”Suunnitelmat ovat alkuvaiheessa, sillä kaavamuutosta on vasta haettu”, sanoo asemakaavasta vastaava arkkitehti Sinikka Lahti.

Muutosta kaavaan haki tontin omistaja työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Lahden mukaan kaavamuutosprosessi kestää yleensä vähintään puolitoista vuotta. Lopullisesti siitä päättää Helsingin kaupunginvaltuusto.

Uudessa asemakaavassa on tarkoitus sallia kerros lisää korkeutta uudisrakennukselle, ja rakennuksen käyttötarkoitukseen pitäisi kirjata muutoksia. Myös rakennuksen julkisivun ulkoasu on vielä suunnitteluvaiheessa.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki oy on julkaissut suuntaa-antavan viitesuunnitelman, josta selviää miltä rakennus voisi näyttää.

”Viitesuunnitelma voidaan vielä muuttaa prosessin aikana”, sanoo Lahti.

Lahden mukaan itse toria ei ole tarkoitus muuttaa. Tiukka lähtökohta uuden rakennuksen ilmeelle on sopia Engelin suunnittelemaan kasarmirakennukseen.

”Lähtökohtana on, että uuden rakennuksen räystäskorkeus on matalampi niin, että Engelin rakennus säilyisi torin hallitsevana elementtinä.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hahmotelma Helsingin Kasarmitorin tulevaisuudesta julkaistiin: 60 vuotta Engelin taideteoksen edessä tönöttänyt laatikko halutaan nyt purkaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat