Helsingin Jätkäsaareen halutaan rakentaa kelluva merikylpylä

Hanke nytkähtänee tänään tiistaina eteenpäin, kun rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutosehdotus tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

Havainnekuva Jätkäsaaren Ahdinaltaaseen suunnitellusta kelluvasta meriuimalasta. Taustalla uusi uimaranta. ­KUVA: BLUET

Jätkäsaaren valtava hotellin, mailapelikenttiä, monitoimihallin ja kelluvan merikylpylän käsittävä hanke nytkähtänee tänään tiistaina eteenpäin, kun rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutosehdotus tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

Kaavaratkaisu koskee satama-, katu- ja vesialueita, jotka sijaitsevat Tyynenmerenkadun ja Melkinlaiturin välisellä alueella uuden matkustajaterminaalin T2:n vieressä.

Helsingin kaupungin tavoitteena on luoda Hyväntoivonpuiston päätteenä olevan Ahdinaltaan alueelle seudullisesti merkittävä urheilu-, kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintojen alue.

Katajanokan Allas Sea Pool saa kilpailijan Jätkäsaareen, kun Ahdinaltaaseen suunniteltu kelluva merikylpylä aikanaan valmistuu. Kylpylä on osa asemakaava-aluetta, jonka muutosehdotuksen lautakunta tänään hyväksynee.

Kylpylä sijoittuu entiseen satama-altaaseen Melkinlaiturin ja Tyynenmerenkadun väiselle alueelle. Lisäksi altaan pohjoispäätyy rakennetaan yleinen hiekkauimaranta jatkoksi aikanaan valmistuvalle Hyväntoivonpuistolle. Uimalan pääsuunnittelija on Santeri Lipasti Huttunen-Lipasti Arkkitehdeista.

”Urbaania kaupunkikuvaa”

Näkyvimmäksi kaupunkikuvaa muokkaavaksi rakennukseksi kohoaa 24-kerroksinen hotelli. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 4 000 henkeä vetävä tapahtuma-areena, jossa voidaan järjestää urheilu- ja kulttuuritapahtumia.

”Yleensähän tällaiset urheiluhallit ovat kehäteiden varsilla sijaitsevia peltihalleja. Nyt rakennetaan vähän erilaista, urbaania kaupunkikuvaa”, rakennusten pääsuunnittelija AW2 Arkkitehdeista sanoo.

Kokoluokaltaan niin kutsuttu ”mid-areena” sijoittuu pienten ja isojen monitoimihallien väliin. Arkikäytössä urheiluareena palvelee muun muassa salibandya ja muita palloilulajeja.

Erikoisuus on myös urheilutorni, johon sijoittuu kuuteen kerrokseen kenttiä erilaisille palloilulajeille. Mailapelitorniin sijoitetaan kerroksittain kenttiä muun muassa padelin, tenniksen, sulkapallon ja squashin harrastajille.

”Se on maailmanlaajuisestikin harvinainen ratkaisu”, Anttila sanoo.

Royal Centeriksi nimetty, hotellista sekä urheilu- ja monitoimitiloista koostuva kokonaisuus toteutetaan yksityisellä rahoituksella, Royal Areena Oy:n laatimassa hankekuvauksessa sanotaan. Kiinteistökehityshankkeen kokonaispinta-ala on noin 70 000 neliömetriä. Kustannuksiksi on arvoitu 200 miljoonaa euroa.

Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu noin 750 autopaikan pysäköintihalli, joka on jo harjakorkeudessa. Halli kyettiin rakentamaan vanhan, voimassa olevan asemakaavan ja poikkeusluvan turvin.

Pyöreä pysäköintilaitos palvelee Helsingin Sataman asiakaspysäköintiä ja alueella vierailevia autoilijoita, hankekuvauksessa sanotaan. Pysäköintilaitoksen on arvioitu valmistuvan alkuvuodesta 2021.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Jätkäsaareen halutaan rakentaa kelluva merikylpylä”

Jätä kommentti