Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki etsii rakentajaa kaupungin energiapiheimmälle asuinkerrostalolle

Urakka koskee Johanna-korttelia Sompasaaressa. Sinne tulee energiapilotin lisäksi kaksi muuta taloyhtiötä, autohalli sekä kansipiha.

Helsinki hakee energiapilottikohteelle rakentajaa Sompasaareen. Kuva: Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy
Kuuntele juttu

Helsingin kaupungin asuntotuotanto on käynnistänyt hankkeen, jossa asuinrakennuksista yritetään tehdä mahdollisimman energiapihejä. Pilottikohteena on Helsingin kaupungin asunnoille rakennettava vuokratalo Sompasaaressa. Rakennus ja energian säästämisen keinot on jo suunniteltu, ja nyt haetaan rakentajaa.

”Helsingissä ei ole tiedossa toista asuinkerrostaloa, jossa asuinrakennuksen käytön aikainen energiatehokkuus olisi hankkeessa tavoiteltua kulutustasoa. Hankkeessa keskitytään siihen, miten rakennus kuluttaisi vähiten energiaa rakennuksen käytön aikana”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Sanne Varpanen Asuntotuotannosta.

Kaupunki jakaa osaamisen kaikkien käyttöön

Energiapilotin tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään kaupungin tulevassa asuntotuotannossa. Lisäksi ne jaetaan yleiseen käyttöön.

Aalto-yliopisto seuraa, kuinka energiapihi rakennus on, ja mitä kustannuksia eri osapuolille syntyy. Rakennuksen energiaa kuluttavat ja tuottavat järjestelmät asetetaan seurantaan. Tiloihin ja rakenteisiin asennetaan myös olosuhteita tutkivia antureita seurantaa varten.

Rakennukseen tuleva auringon säteilylämpö otetaan talteen ja varastoidaan kaukokylmäverkostoon tai hyödynnetään lämpöpumpun avulla suoraan kiinteistössä. Lämpöä otetaan talteen myös jätevedestä sekä poistoilmasta. Kaukolämmön rinnalla hyödynnetään maalämpöä.

Sähkölaitteet ja valaistukset toteutetaan erittäin vähän energiaa kuluttavina. Sähköenergiaa tuotetaan rakennuksen vesikatolle ja julkisivuun asennettavilla aurinkopaneeleilla ja aurinkosähkölaseilla.

Helen tuottaa energiaratkaisut palveluna, eli se omistaa ja vastaa niiden ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan.

Urakka koskee Johanna-korttelia Sompasaaressa. Sinne tulee energiapilotin lisäksi kaksi muuta taloyhtiötä, autohalli sekä kansipiha.

Hanke on osa Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaa, jossa kaupunki sitoutuu vähentämään uusien rakennusten tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä yli 80 prosentilla.

Energiapilotissa ovat mukana Helsingin kaupungin asunnot (Heka), Helen ja Helsingin kaupungin asuntotuotanto. Rakennuksen pääsuunnittelija on Asko Takala Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdeistä. LVI-suunnittelusta vastaa Hepacon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki etsii rakentajaa kaupungin energiapiheimmälle asuinkerrostalolle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat