Kokeile kuukausi maksutta

Kaleva: Vuosia tyhjillään ollut Alvar Aallon suojelurakennus kunnostetaan tutkimuskeskukseksi

Rakennus huutokaupattiin aiemmin syksyllä ulkomaisille omistajille reilun 6 000 euron hintaan.

Tyhjillään pitkään olleen siilon ympärille on rakentunut vuosikymmenten aikana asuinalue. Kuva: Ville Honkonen / IS

Oulun Toppilassa sijaitsevan pitkään tyhjillään olleen Alvar Aallon suunnitteleman sellutehtaan entisen hakesiilon kunnostustyöt alkavat ensi keväänä. Rakennukseen kaavaillaan teollisen perinnön ja sen ympäristövaikutuksen vaalimiseen keskittyvää tutkimus- ja koulutuskeskusta. Asiasta kertoo sanomalehti Kaleva.

Siilo vaihtoi omistajaa verkkohuutokaupassa elokuussa 6 251 eurolla, jolloin sen ostivat espanjalainen Factum Foundation -säätiö ja Skene Catling de la Peña -arkkitehdit. Tätä ennen siilon omisti Oulun kaupunki, joka yritti keksiä sille uutta käyttöä ja omistajaa pitkään.

Siilo on rakennettu alun perin Toppilan sellutehtaan hakevarastoksi vuonna 1931. Sellutehdas oli ensimmäinen Alvar Aallon suunnittelema teollisuuskokonaisuus. Tehdas myytiin Kajaani Oy:lle vuonna 1974 ja sulki ovensa lopullisesti vuonna 1985.

Myöhempinä vuosina tehtaan paikalle rakentui Meri-Toppilan asuinalue ja useille tehdasalueen rakennuksille on löydetty uusiokäyttöä. Keittämössä on nykyisin asuntoja ja voimalaitoksessa kiipelykeskus. Laboratoriossa, puuhiomossa ja kuivaamossa toimii joukko muita yrityksiä, henkilökunnan entiset asuinkerrostalot ovat kaupungin vuokra-asuntoja.

Siilo on ollut kaupungin omistuksessa yli 30 vuotta ja uuden käytön löytäminen sille on ollut vaikeaa. 1980-luvulla siihen suunniteltiin kappelia ja viime vuosikymmenen puolessa välissä kulttuurikeskusta. Tuolloin rakennuksen kunnostaminen kävi ylivoimaiseksi. Kalevan lukijat ovat äänestäneet siilon Oulun rumimmaksi rakennukseksi.

Rakennus on huonokuntoinen ja rakennusvalvonnan määräämässä käyttökiellossa. Kaupunki on aiemmin arvioinut sen korjauskustannuksiksi vähintään 1,35 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kaleva: Vuosia tyhjillään ollut Alvar Aallon suojelurakennus kunnostetaan tutkimuskeskukseksi”

  1. Ostajana säätiö Espaniasta. Katsotaan ensi keväänä, mitä todella tapahtuu,
    Siilosta olisi voinut tehdä serverikeskuksen. Kummaa, ettei Oulun it väki hoksanneet sitä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat