Kokeile kuukausi maksutta

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen kilpailuun tuli 460 ehdotusta

Arkkitehtuurikilpailu Tampereen kaupungin historialliseen keskustaan on kansainvälisesti kiinnostava ja haastava suunnittelutehtävä.

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelua Finlaysonin alueelle koskeva kansainvälinen yleinen arkkitehtuurikilpailu on päättynyt. Kilpailuun tuli 460 ehdotusta. Luku voi vielä täsmentyä, sillä hakemusten poikkeuksellisen suuren määrän vuoksi tekninen tarkistus on edelleen meneillään.

Kilpailun järjestävät työeläkeyhtiö Varma, joka omistaa Finlaysonin alueen kiinteistöt, sekä Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki. Suunnittelukilpailu alkoi elokuussa. Kilpailutulokset julkistetaan keväällä 2021.

Taidemuseon uudisrakennukselle aiottu alue rajautuu Kuninkaankatuun, Wilhelm von Nottbeckin puistoon, Polttimonkatuun sekä nykyiseen Pääkonttori-rakennukseen (TR34) Finlaysonin alueella.

Arkkitehtuurikilpailu Tampereen kaupungin historialliseen keskustaan on kansainvälisesti kiinnostava ja haastava suunnittelutehtävä. Se herätti heti kiinnostusta alan ammattikunnassa ja kilpailuun odotettiinkin runsasta osanottoa sekä korkeatasoisia ehdotuksia.

”Kilpailusta uutisoitiin laajasti, aina ulkomaisia arkkitehtuurin alan laatulehtiä myöten. Paikka on ainutlaatuinen historiallinen tehdasmiljöö, mikä tietysti herättää kiinnostusta. Lienee myös niin, että Tampereen nykyinen kehitys ja kyky toteuttaa hankkeita innostaa osallistumaan”, kilpailun tuomariston puheenjohtaja apulaispormestari Jaakko Stenhäll pohtii.

Sara Hildénin taidemuseo on kansainvälisen tason taidekokoelmallaan merkittävä veto- ja pitovoimatekijä Tampereella.

”Olemme Varmassa iloisia Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun herättämästä suuresta mielenkiinnosta. Ehdotukset tarjoavat varmasti kiinnostavia, uusia näkökulmia käynnissä olevaan asemakaavamuutostyöhön. Uskomme, että uusi taidemuseorakennus istuu hienosti Finlaysonin alueen upeaan vanhaan rakennuskantaan”, toteaa Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki.

Kilpailuohjelmaan on koottu pohjatietoja ja selvitysaineistoa Sara Hildénin taidemuseon toiminnasta, tilatarpeista ja kokoelmista, Finlaysonin alueen kulttuuriympäristöstä, Wilhelm von Nottbeckin puistosta, alueen liikenneverkosta, Tampereen kaupungin käyttämästä viherkertoimesta sekä rakentamisolosuhteista.

Arkkitehtuurikilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa ja liiton kilpailusääntöjen mukaisesti. Asemakaavan muutos on aloitettu, ja työ jatkuu kilpailun tulosten pohjalta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen kilpailuun tuli 460 ehdotusta”

  1. Järjettömyydet Tampereella jatkuvat. Sara Hildenin säätiöllä oli aivan uniikki rakennus Näsijärven rannassa. Tehty 70-luvun lopulla. Rakennus oli jo itsekin taideteos. Jostain syystä rakennus hylättiin (on vieläkin olemassa oleva rakennus ja käyttökunnossa, oli vieläpä kivirakennus) ja kaupunki otti Hildenin säätiön toiminnan omalla vastuulleen ja alkaa nyt rakennuttamaan uutta museota. Kyllä kaupungilla olisi muita järkeviäkin hankkeita ja vastuita, mihin vähiä varojaan voisi laittaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat