Espoo kaavailee Kiviruukkiin isoa asuinaluetta ja kiertotalouden keskusta

Espoo suunnittelee kehittävänsä Kivenlahdessa sijaitsevasta Kiviruukin pienteollisuus- ja varastoalueesta vehreää ja kaupunkimaista asuin- ja työpaikka-aluetta sekä bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymää.

Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

Kiviruukin alue sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Kivenlahden tulevasta metroasemasta. Alueelle tulee asuntoja noin 9000 asukkaalle ja noin 3000 työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä.

Alueen sydän on Kiviruukin aukio: elävä ja monipuolinen julkinen kaupunkitila, jonka ympärille sijoittuu asumista, koulutusta, tutkimusta, työpaikkoja ja palveluita. Tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta alueelle on mahdollista rakentaa tehokas ja vähäpäästöinen energiajärjestelmä.

Myös alueen liikenneratkaisut tukevat Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030. Kiviruukin julkiset palvelut sijoitetaan siten, että ne ovat hyvin saavutettavissa jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Kun metron läntinen pääteasema valmistuu Kivenlahteen vuonna 2023, alueesta muodostuu keskeinen liikenteen solmukohta. Jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät sujuvasti Kivenlahden metrokeskuksesta Kiviruukkiin, kun Länsiväylän alittava Tschetschulininportti rakennetaan. Kaavassa varaudutaan siihen, että Kiviruukin läpi voidaan rakentaa myöhemmin Kauklahden ja Kivenlahden välinen joukkoliikenneväylä.

Kiviruukkiin on kasvamassa kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskus Cleantech Garden, joka kokoaa yhteen tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen toimijoita sekä alan edelläkävijäyrityksiä.

Kiviruukkiin rakennettavat puistot ja virkistysreitit liittyvät läheisiin virkistysalueisiin, kuten Sammalvuoreen ja Keskuspuistoon. Länsiväylän uusi alikulku avaa eheän jalankulku- ja pyöräily-yhteyden rantaraitilta keskuspuistoon saakka. Kattilalaakson pientaloalueen ja Kiviruukin välinen virkistysalue pysyy ennallaan ja sen luontoarvojen säilymisestä huolehditaan.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee Kiviruukin osayleiskaavaehdotusta 11. tammikuuta. Kaupunginhallitus asettaa päätöksellään Kiviruukin osayleiskaavaehdotuksen nähtäville. Ehdotus on julkisesti nähtävillä 30 päivää, jolloin siitä on mahdollisuus jättää kirjallinen muistutus. Kaupunkisuunnittelukeskus järjestää ehdotuksen nähtävilläolon aikana tiedotus- ja keskustelutilaisuuden.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo kaavailee Kiviruukkiin isoa asuinaluetta ja kiertotalouden keskusta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat