Parkkihallinkaan ei tarvitse olla ruma – värikäs säleikkö vetää huomion Helsingin Postipuistossa

Helsingin Postipuistoon nousevan parkkihallin julkisivu saa alumiinisen säleikön.

Postipuiston pysäköintilaitoksen värikästä alumiinisäleikköä. Kuva: Oliver Heino

Keski-Suomen Betonirakenne oy:n (KSBR) työpäällikkö Simo Särkelä toteaa, että sälejulkisivuja on tehty Suomessa ennenkin, mutta Postipuistoon nousevassa julkisivussa on monta ainutlaatuista piirrettä.

”Julkisivu kootaan seitsemää eri väriä sisältävistä vinoneliöviuhkoista, joissa vierekkäin olevat säleet ovat keskenään hiukan eri sävyisiä. Kun valo heijastuu niiden polttomaalatusta alumiinipinnasta, seinäpinta näyttää muodostuvan eri syvyisistä säleistä, vaikka se on tasainen”, Särkelä kuvailee tiedotteessa.

Pysäköintitalo sai suunnitteluvaiheessa työnimekseen Kauramoottori. Julkisivun säleviuhkat muistuttavat kauralyhteitä, ja okran sävyisessä värimaailmassa on vaikutteita kaurapellosta.

Porttipuiston pysäköintilaitos

Postipuiston projekti on ensimmäinen, jonka KSBR toteuttaa Helsingin kaupungin alueella suunnittelun ja rakentamisen sisältävänä SR-urakkana.

Rakennuttajana on Helsingin Asuntotuotantotoimisto.

Postipuiston pysäköintirakennuksen on suunnitellut L Arkkitehdit Oy.

Työmaan maanrakennusinfrasta vastaa STM-Infra Oy, LVISA-töistä Sähkö-Virel Oy ja julkisivuista Metek Oy.

Säleet on valmistettu Suomessa. Sälepintaa on rakennuksessa kaikkiaan noin 3 500 neliömetriä.
Katolle aurinkopaneeleita ja kasveja

Parkkitalojen rakentaminen on Särkelän mukaan uudistunut viime vuosina merkittävästi. Niiden suunnitteluun ja ulkoasuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota, kun asukaspysäköinti siirtyy katujen varsilta ja taloyhtiöiden pihoilta halleihin.

Halleja rakennetaan uusille asuinalueille useita, joten niillä on kaupunkikuvallisestikin tärkeä merkitys.

Parkkihalli otetaan käyttöön elokuussa. Julkisivutöiden lisäksi jäljellä on esimerkiksi LVIS-töitä, hissiasennuksia, sisäkaiteiden tekemistä sekä vesi- ja viherkattotöitä ja aurinkopaneelien asennus.

Perusmuureissa väribetonia

Julkisivun säleiden lisäksi uuteen pysäköintitaloon tulee muutakin silmäniloa. Rakennuksen Kollikadun ja Metsäläntien suuntaan näkyvät perusmuurit on valettu väribetonista, jonka ulkopinnassa on urakuviointi.

Autopaikat ovat viidessä kerroksessa niin sanottuna jatkuvana nousevana luiskana. Ne on tarkoitettu lähitalojen asukkaiden käyttöön.

Postipuiston pysäköinnin katolle tulee aurinkopaneelit. Niiden lisäksi hallin katolle tulee maksaruohoviherkatto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Parkkihallinkaan ei tarvitse olla ruma – värikäs säleikkö vetää huomion Helsingin Postipuistossa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat