Peab yhdisti Vaasan ja Seinäjoen yksikkönsä

Peabin Vaasan ja Seinäjoen yksiköt ovat yhdistyneet vuoden alusta uudeksi Pohjanmaat-yksiköksi. Yksiköllä säilyy kuitenkin toimistot sekä Vaasassa että Seinäjoella. Yksikön toiminta-alue kattaa niin Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan kuin Keski-Pohjanmaan.

Reilun sadan työntekijän yksikön johtajana on aloittanut aiemmin Seinäjoen yksikköä luotsannut vaasalainen Hannu Rajamäki. Entisen Vaasan yksikön johtaja Esko Korpi jää eläkkeelle saatettuaan yhdistymisprosessin loppuun.

”Uudistus tekee meistä vahvemman. Pystymme paremmin palvelemaan koko isoa kolmen Pohjanmaan aluetta sekä urakka- että asuntorakentamisen puolella, kun yhdistämme voimamme”, Rajamäki sanoo yhtiön verkkosivuilla.

Kokkolan, Vaasan ja Seinäjoen seudut ovat keskenään erilaisia, mikä Rajamäen ja Korven mielestä on hyvä. Rakentamista ja tekijöitä voidaan keskittää aina sinne, missä kulloinkin on kovin kysyntä.

Maakuntien kehitysennusteet ovat erilaisia. Seinäjoki kasvaa eniten, mutta muissa Etelä-Pohjanmaan kunnissa suunta on päinvastainen. Vaasan ja Kokkolan ennusteet ennakoivat hyvin maltillista kasvua, mutta niitä ympäröivissä kunnissa ennuste väestön vähenemisestä ei ole yhtä raju kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Myös rakennusalan kilpailutilanne vaihtelee eri kaupunkien välillä. Muut isot valtakunnalliset yhtiöt eivät operoi kaikilla Pohjanmaan alueilla, ja toisaalta esimerkiksi Seinäjoella taas on pienempiä paikallisia toimijoita.

”Asetelma luo meille hyvän pelikentän, jossa alueiden erot ovat pelkästään vahvuus. Seinäjoella keskustassa on kysyntää kerrostaloasunnoille, kun ikääntyvät luopuvat omakotitaloista. Toisaalta taas kunnat painottavat pitovoimaa eli suunnittelevat koulu- ja liikuntahallihankkeita saadakseen työikäiset pysymään”, Rajamäki sanoo.

Myös Vaasassa asuntorakentaminen on vahvaa, mutta myös kaupungin, teollisuuden ja kaupan hankkeet työllistävät.

”Asuntotuotannossa aiomme ottaa alueen markkinajohtajuuden. Seinäjoella olemme jo ykkösiä ja Vaasassa kakkosia. Yhdistymisen myötä meillä on tässä vain voitettavaa.”

Kokkolaan Peab on juuri rakentanut koulun ja paloaseman. Julkisten hankkeiden lisäksi Kokkolan suunnalla syväsatama, teollisuus ja kaivossuunnitelmat tarjoavat mahdollisuuksia. Rajamäki pitää aluetta erittäin mielenkiintoisena.

Pohjanmaiden asuntorakentamisen trendi mukailee valtakunnallista linjaa. Perhekoot pienenevät ja yksinasuvien määrä kasvaa. Se näkyy uusien asuntojen neliömäärissä.

Omat rakentajat vahvuutena

Seinäjoella ja Vaasassa toimivista yrityksistä ja julkisista organisaatioista moni muukin on yhdistänyt alueiden välisiä voimiaan lähivuosina. Rajamäki ja Korpi kertovat ottaneensa mallia muista alueen yhdistymishankkeista työstäessään uuden yksikön suunnitelmia. Molemmat uskovat, että Vaasan ja Seinäjoen välinen vanha kilpailuasetelma ei vaikuta uuden yksikön tekemiseen – tai jos vaikuttaa, suunta on positiivinen.

Korpi ja Rajamäki nostavat paikallistuntemuksen avaimeksi hyviin onnistumisiin. Peabin Pohjanmaat-yksikössä työskentelee paljon omia rakentajia. Sillä on iso merkitys jatkuvuuden kannalta.

”Se on myös vahvuutemme kilpailijoihin verrattuna. Tosi ammattitaitoinen porukka, jossa on sopivassa suhteessa kokeneita tekijöitä ja nuorempaa kaartia”, Rajamäki sanoo.

Korpi painottaa hyviä ja pitkäaikaisia asiakassuhteita tilaajiin. Vaasan ja Kokkolan kaupunkien kanssa on toteutettu lukuisia hankkeita, ja ihmiset kummassakin päässä tuntevat toisensa. Tekijät tietävät kenelle rakennetaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peab yhdisti Vaasan ja Seinäjoen yksikkönsä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat