Kokeile kuukausi maksutta

Hypo kehitti kuntien asuntoluokituksen – Helsinki ainoa AA-kaupunki

Pirkkala ja Kaarina ovat Hypo-luokituksen yllättäjiä.

Helsinki on Hypon tuoreen asuntoluottoluokituksen kärkipaikalla. Uusi Hypo-luokitus koostuu maksukyvystä, likviditeetistä, vakuusarvoista, kuntataloudesta, turvallisuudesta, terveydestä, muuttoliikkeestä ja tulevaisuuden näkymistä.

Hypon uusi Asuntoluottoluokituksen luokitus arvioi Helsingin kahden A:n asuntomarkkina-alueeksi, mutta yksikään kunta ei yllä AAA-luokkaan. A-tasolle yltävät Espoo, Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Oulu, Pirkkala, Sipoo, Tampere, Turku ja Vantaa.

Hypon mukaan vain 32 kuntaa yltää vähäriskiseksi eli vähintään BBB- tasolle. Puolet kunnista on C-sarjassa ja 100 kuntaa häilyy hyvän ja heikon välimaastossa.

”Kasvukolmion kärkikaupunkien nousu eturiviin ei ole mikään yllätys, mutta myös pienet voivat pärjätä. Esimerkiksi Pirkkala Tampereen kupeessa ja Kaarina Turun vieressä nousevat Hypo-luokituksen yllättäviksi helmiksi”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen toteaa tiedotteessa.

Uusi Hypo-luokitus koostuu maksukyvystä, likviditeetistä, vakuusarvoista, kuntataloudesta, turvallisuudesta, terveydestä, muuttoliikkeestä ja tulevaisuudesta. Tilastotietojen valossa arvioidaan asuntovakuudellisen rahoituksen riskejä, joita ovat muun muassa velallisen maksukykyyn, asuntovakuuden likviditeettiin ja asunnon arvonkehitykseen liittyvät riskit.

Alueen tulevaa elinvoimaa arvioidaan muun muassa pitkän aikavälin väestökehityksen, kuntatalouden ja rikostilastojen avulla.

Hypon vuosittainen Asuntoluottoluokitus käyttää luottoluokitusmaailmasta tuttua kymmenportaista asteikkoa parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan. Tavoitteena on antaa asunnon ostoa harkitseville sekä kaikille asuntomarkkinoista kiinnostuneille kansalaisille yksiselitteinen kuva alueellisten markkinoiden toiminnasta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Hypo kehitti kuntien asuntoluokituksen – Helsinki ainoa AA-kaupunki”

 1. Asuntokauppa propganda käy kuumana, pankkeja yritetään tervehdyttää vielä asuntokuplan räjähtämisen kynnyksellä…tulee 90-luvun laman edeltävät ajat mieleen…Itse veikkaisin ensin menee nurin danske bank, nordea hyvä 2 sija…konkursseissa. Pankit ovat itse syyllisiä Fivan kanssa tulevaan pankkikriisiin.

  1. Välissä täytyy olla pankkien pelastusnäytelmä. Valtiot iskee rahat tukemiseen, josta välistä otetaan toki jotain pientä ”omiin pesutarpeisiin”. Vasta tämän jälkeen kun valtio on konkurssin partaalla, pankit kaatuu jos kaatuu.

   Ajatelkaa, että tavalliset kuluttajat luo ammattinsa puolesta propagandaa ja markkinoi tällaista kuplaa saadakseen palkkansa ja sitten itse elävät tässä samassa taudissa. Se on vähän kuin housuihinsa kusisi.

 2. Ei taida HYPOTYS tai elvytyspaketit auttaa.

  Talouselämä 7.2.2021
  Miljardien eurojen luottotappioihin varautuvat Etelä-Euroopan pankit paineen alla – Fitch: Ongelmaluotot voivat nousta ensi vuonna 6–8 prosenttiin luottokannasta
  Espanjan pankkien tulokset sulivat viime vuonna, tilinpäätökset kertovat. Rytinä voi alkaa syksyllä, juuri kun EKP:n odotetaan vapauttavan osingonmaksu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat