Mustikkamaan jättimäiset lämpöluolat saatu täytettyä vedellä

Helsingissä Mustikkamaan alla sijaitsevat lämpöluolat on tällä viikolla saatu täytettyä vedellä, ja lämpöluolien käyttö helsinkiläisten kotien lämmitykseen on askeleen lähempänä.

Mustikkamaan luolalämpövarasto. Kuva: Helen

Lämpöluolia alettiin täyttää vesijohtovedellä joulukuun alussa. Luolien täyttäminen kesti yli kolme kuukautta niiden valtavan, 320 miljoonan litran kokonaistilavuuden vuoksi. Luolat vetävät vettä niin paljon, että tavallisella keittiöhanalla niiden täyttäminen olisi kestänyt yli 50 vuotta.

Tällä hetkellä vesivaraston lämpötila on noin +30 astetta. Kallioperän hidas lämmitys on käynnistynyt, ja varsinainen lämpöluolassa olevan veden lämmitys alkaa huhtikuussa. Tavoitteena on saada lämpöluolat käyttöön osaksi Helsingin nykyistä kaukolämpöjärjestelmää heinäkuussa.

Lämpöluolat tasaavat kaukolämpöverkon kulutushuippuja vuoden ympäri. Lämpöluolaan voidaan varastoida esimerkiksi jätevesien ja kiinteistöjen hukkalämpöä ja vapauttaa sitä käyttöön tarpeen mukaan. Lämpöluolassa olevan veden lämpötila vaihtelee jatkossa +45 ja +100 asteen välillä käyttötilanteen mukaan.

”Helen on vauhdikkaasti matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, ja maanalaiset lämpöluolat ovat tärkeä askel tällä polulla. Vanhojen öljyluolien käyttö energiavarastona on hyvä esimerkki maailmallakin ainutlaatuisesta, suomalaisesta innovaatiosta. Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä koostuu monista palasista, ja varastointi on siinä tärkeä elementti. Lämpöluolat tukevat kaikkia lämmöntuotantomuotoja”, johtaja Timo Aaltonen Helenistä kertoo tiedotteessa.

Hiilineutraalia lämmöntuotantoa rakennetaan parhaillaan myös Helenin lämpöpumppulaitoksella Sörnäisissä, jonne tulee kaksi uutta lämpöpumppua. Vuosaaressa rakennetaan merivesilämpöpumppua sekä biolämpölaitosta. Ruskeasuon geotermisen lämpölaitoksen rakentaminen käynnistyy tänä keväänä. Lisäksi selvityksen alla on esimerkiksi Kilpilahden teollisuusalueen hukkalämmöt sekä laajamittainen merivesilämpöpumppujen hyödyntäminen.

Mustikkamaan lämpöluolat

  • Luolalämpövaraston veteen mahtuva lämpö vastaa 25000 kaksion ympärivuotista lämmittämistä.
  • Lämpö ei karkaa lämpöluolista, sillä kymmenien metrien kallioperä toimii oivallisena eristeenä.
  • Lämpöluolat vähentävät Helenin hiilidioksidipäästöjä 21000 tonnia vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mustikkamaan jättimäiset lämpöluolat saatu täytettyä vedellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat