Suuri liiketila seisoi vuosia tyhjillään Helsingin keskustassa – Kiinteistöpäällikkö kertoo, miten sinne saatiin lopulta houkuteltua huonekaluliike

Huonekaluliike Jysk avasi myymälänsä syksyllä Kaisaniemen entisen Anttilan tiloihin. Helsingin yliopisto ei ole keskustan alueella ainoa kiinteistönomistaja, joka on paininut samojen ongelmien kanssa.

Kaisa-talon liiketilat saivat vuokralaisen viime vuoden lokakuussa.­ Kuva: Sabrina Bqain

Helsingin Kluuvin paraatipaikalla sijaitseva Kaisa-talo sai viimein vuokralaisen, kun huonekaluliike Jysk avasi myymälänsä viime lokakuussa. Sitä ennen 3 400 neliön liiketilat olivat olleet väliaikaista käyttöä lukuun ottamatta tyhjillään neljä vuotta.

Helsingin yliopiston omistamassa liiketiloissa toimi vuoteen 2016 asti Anttilan tavarataloketju Kodin Ykkönen. Kiinteistöpäällikkö Jussi Tuomolan mukaan tilojen vuokraamisesta käytiin jatkuvasti neuvotteluita, mutta yhteistyökumppaneiden kesken ei löytynyt yhteistä säveltä.

Joskus oltiin lähellä ”päästä maaliin asti”, mutta sitten neuvottelut raukesivat syystä tai toisesta, Tuomola kertoo.

Helsingin yliopisto ei ole keskustan alueella ainoa kiinteistönomistaja, joka on paininut samojen ongelmien kanssa.

”Liiketilojen käyttö on murroksessa, mikä johtuu esimerkiksi nettikaupasta. Vuokraustilanne on hankala, eikä vuosi sitten alkanut koronatilanne ainakaan helpota asiaa”, Tuomola sanoo.

Kiinteistössä on edelleen tilaa

Huonekaluliike Jyskillä on rakennuksessa käytössä 1 200 neliötä.

Jussi Tuomolan mukaan molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä sopimukseen. Yliopisto sai vuokrattua tilat toivomaansa käyttöön, ja Jysk sai myymälän keskeiselle sijainnille metroaseman läheisyyteen.

”Yliopistolla on tietyt taloudelliset tavoitteet, niin eihän se ole hyvä tilanne, jos joudutaan pitämään tiloja tyhjänä. Olemme tyytyväisiä, että asiassa päästiin eteenpäin.”

Kiinteistössä on edelleen vapaana tiloja yhdelle tai kahdelle vuokralaiselle, ja sopimusneuvottelut niiden vuokraamisesta ovat parhaillaan käynnissä.

Ennen Kodin Ykköstä Kaisaniemi 5:ssä toimi vaatekauppias Ruben Jaarin perustama Pukevan muotitavaratalo.

Pukeva ajautui konkurssiin 1990-luvun alussa, kun Helsingin yliopiston metroaseman rakennustyöt ja lama aiheuttivat asiakaskadon. Vuonna 1999 osoitteeseen muutti Anttilan Kodin Ykkönen, joka toimi tiloissa kesään 2016 asti.

Rakennukseen tehtiin suuri peruskorjaus vuosina 2010–2012. Helsingin yliopiston pääkirjasto on toiminut Kaisa-talossa siitä lähtien.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suuri liiketila seisoi vuosia tyhjillään Helsingin keskustassa – Kiinteistöpäällikkö kertoo, miten sinne saatiin lopulta houkuteltua huonekaluliike”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat