Kokeile kuukausi maksutta

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo nytkähti etenpäin – ”Päätöstä museon rakentamisesta ei ole vielä tehty”, korostaa ohjausryhmän vetäjä Timo Laitinen

Arkkitehtuurimuseon museonjohtaja Carina Jaatinen on hyvillään, että asioita vihdoin tapahtuu. ”On helpotus, että museo nyt lähtee konkreettisesti liikkeelle”, Jaatinen sanoo.

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on kaavailtu Helsingin Etelärantaan Kauppatorin eteläpuolelle. Kuva: Sami Kero / HS

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen Helsinkiin etenee. Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen alkaa vetää ohjausryhmää, joka valmistelee ja ohjaa museohanketta.

Hankkeen johtajaksi taas on nimitetty nykyinen Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja Kaarina Gould, joka aloittaa tehtävässään toukokuussa.

Gould on toiminut aiemmin muun muassa Live Nation Finlandin kehitysjohtajana, World Design Capital Helsinki 2012 ohjelmajohtajana, nykysirkuskeskus Cirkon johtajana sekä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmapäällikkönä.

Timo Laitinen toteaa, ettei häntä ole valittu ohjausryhmän puheenjohtajaksi sen vuoksi, että hän olisi designin, arkkitehtuurin tai rakentamisen asiantuntija vaan kysymys on johtamisesta. Laitinen ei ole tehtävässä Valtiokonttorin edustajana vaan riippumattomana henkilönä.

”Tehtäväni on katsoa, että ohjausryhmän työ etenee niillä spekseillä, jotka opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki ovat antaneet, että aikataulut pitävät ja että näkökohdat tulevat huomioiduiksi”, hän sanoo.

Arkkitehtuurimuseon museonjohtaja Carina Jaatinen on tyytyväinen ohjausryhmän kokoonpanoon. Hänestä se on ”ehdottomasti korkeatasoinen”.

Jaatisen ja Laitisen lisäksi ohjausryhmän jäseniä ovat ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, apulaisbudjettipäällikkö Annika Klimenko valtiovarainministeriöstä, toimialajohtaja Tommi Laitio, maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen ja rahoitusjohtaja Tuula Saxholm Helsingin kaupungilta, hallituksen puheenjohtaja Ulla Teräs Suomen arkkitehtuurimuseon säätiöstä, museonjohtaja Jukka Savolainen Designmuseosta, hallituksen puheenjohtaja Anna Valtonen Designmuseon säätiöstä sekä CEO Mirkku Kullberg Glasshouse Helsingistä, hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen Aristo-Invest Oy:stä ja toimitusjohtaja Jannica Fagerholm Signe och Ane Gyllenbergs stiftelsestä.

Laitisen mukaan ohjausryhmä käynnistelee toimintaansa huhtikuussa ja työ alkaa, ”kun Kaarina Gould saadaan New Yorkista tänne”. Ohjausryhmän työn on määrä jatkua vuoden 2023 loppuun.

Kaupunki haluaa kehittää Eteläsatamaa

Arkkitehtuuri- ja Designmuseo ovat haaveilleet uudesta museosta pitkään. Carina Jaatinen on hyvillään, että asioita vihdoin tapahtuu.

”On helpotus, että se nyt lähtee konkreettisesti liikkeelle”, Jaatinen sanoo.

Uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon on tarkoitus yhdistää nykyisten Arkkitehtuurimuseon sekä Designmuseon toiminta, henkilöstö ja kokoelmat. Museota varten perustetaan tämän vuoden aikana säätiö, jonka hallintaan nykyisten museosäätiöiden kokoelmat siirtyvät.

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on suunniteltu rakennettavaksi Helsingin keskustaan Etelärantaan paikalle, johon aiemmin soviteltiin Guggenheimin museota.

Samaan aikaan Helsingin kaupunki haluaa kehittää Eteläsataman aluetta laajemminkin. Museo ja Eteläsataman kehittäminen ovat herättäneet paljon keskustelua.

Kaupunki aikoo järjestää koko Eteläsataman kehittämisestä oman konsepti- ja suunnittelukilpailunsa, joka on tarkoitus järjestää vuosina 2021-2022. Kilpailu suunnataan rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille tai näiden muodostamille konsortioille.

Kilpailu voi käsittää myös uuden museon toteuttamisen, mutta on mahdollista, että museosta järjestetään avoin arkkitehtuurikilpailu erikseen.

Suomen Arkkitehtiliitto Safa on kritisoinut suunnitelmia. Safa pelkää, että arkkitehtonisen laadun merkitys jää konsepti- ja suunnittelukilpailussa toissijaiseksi. Liitto olisi halunnut, että uudesta museosta järjestettäisiin yleinen arkkitehtuurikilpailu ennen investorivetoista konsepti- ja suunnittelukilpailua.

Ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Laitinen ei ota kantaa kilpailuihin tai aikatauluihin. Ohjausryhmän tehtävänä on Laitisen mukaan aikaansaada kunnianhimoinen mutta toteuttamiskelpoinen suunnitelma, jolla uusi museo voidaan toteuttaa.

Laitinen korostaa, että mitään päätöstä uuden museon rakentamisesta ei ole vielä tehty. Ohjausryhmä esittää aikanaan valtiolle ja Helsingin kaupungille suunnitelman uudesta museosta ja päättäjät sitten arvioivat, onko se sellainen, joka halutaan toteuttaa.

Carina Jaatinen on seurannut Eteläsatamasta käytävää keskustelua ja sanoo, että on selvää, että Arkkitehtuurimuseolla on ymmärrystä sille. Hän pitää tärkeänä sitä, että keskustelu Eteläsataman rakentamisesta on moniarvoista ja moniäänistä.

”Toivon, että keskustelu polarisoitumisen sijaan synnyttäisi laajempaa yhteisymmärrystä eri näkökulmien merkityksestä, kun yhteistä kaupunkitilaa suunnitellaan ja rakennetaan”, hän sanoo.

Hän itse uskoo, että museon osalta erilaiset reunaehdot ovat yhteensovitettavissa muun muassa kaupunkikuvallisten asioiden kanssa.

Kaupungit kilpailevat keskenään

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon valmistelu perustuu selvitystyöhön, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki toteuttivat yhdessä Suomen arkkitehtuurimuseon säätiön ja Designmuseon säätiön kanssa vuosina 2018–2019.

Viime vuonna valtio päätti, että hallitus sitoutuu uuden museosäätiön pääomittamiseen enintään 60 miljoonalla eurolla. Helsingin kaupunki on sitoutunut saman suuruiseen osuuteen omalta osaltaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää uutta museota monella tapaa Helsingille tärkeänä. Museolla on merkitystä esimerkiksi kaupunkien välisessä globaalissa kilpailussa, joka Vapaavuoren mukaan kasvaa koko ajan.

”Koronakriisin myötä hyvän elämän edellytykset, henkinen ja sosiaalinen pääoma nousevat perinteisempien vetovoimatekijöiden rinnalle. Elämme ajassa, jossa uskallus unelmoida suuresti ja investoida tulevaisuuteen ovat välttämättömiä kansakuntien menestymiselle. Samaan aikaan maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa muotoilulla, arkkitehtuurilla ja hyvällä suunnittelulla on yhä ratkaisevampi rooli”, Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo nytkähti etenpäin – ”Päätöstä museon rakentamisesta ei ole vielä tehty”, korostaa ohjausryhmän vetäjä Timo Laitinen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat