YIT käytti koronakoiria ja mobiilitestausta – Nopea toiminta johti viruksen jäljille ja sulki työmaan

YIT:ssä arvioidaan, että muuntoviruksen leviämisen estämiseksi tarvitaan ennaltaehkäiseviä toimia, jatkuvaa hereillä oloa sekä nopeasti käyttöönotettavia uusia työkaluja.

Mobiilitestausta YIT:n työmaalla. KUva: YIT

Koronakoirien merkittyä positiivisia näytteitä työmaalla YIT pilotoi viivyttelemättä Mehiläisen kanssa työmaalle tuotavaa liikkuvaa PCR-testauspistettä.

YIT hyödyntää koronakoiria viruksen leviämisen kannalta tunnistetuilla riskityömailla, joille on tyypillistä suuri koko tai monimuotoisuus. Koirat voivat onnistuessaan merkitä koronaviruksen kantajia jo varhaisessa vaiheessa.

Koirien havainto johti työmaan sulkemiseen

Työmaalla Helsingissä koronakoirat merkitsivät positiivisia näytteitä torstaina 18.3.2021. Koska koronakoirien avulla tehty seulonta ei korvaa laboratoriotestejä, YIT rakensi pikavauhdilla Mehiläisen kanssa mobiilin joukkotestauspisteen työmaan yhteyteen varmistaakseen tartuntatilanteen PCR-testein.

Testaus vahvisti koirien positiiviset löydökset oireettomista taudinkantajista. Työmaa on ainakin loppuviikon suljettu.

”Mobiilitestauksen pilotointi työmaalla on luontevaa jatkoa YIT:n koronakoirakokeilulle. Koirat saavat työmaalta käytetyt anonyymit maskit nuuhkittaviksi ja jos näissä on positiivisia löydöksiä, on jatkotoimiin mielestämme perusteltua viipymättä ryhtyä. Haluamme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa ehkäistä Covid-19 tartuntoja ja turvata yhteisellä työmaalla työskentelevien terveyttä ja turvallisuutta”, henkilöstöjohtaja Pii Raulo sanoo.

Mobiilitestaus nopeasti käyntiin

Mobiilitestauksen pystytys oli nopeaa toimintaa. Torstaina asia polkaistiin liikkeelle yhdessä työmaan johdon kanssa ja maanantaina työmaalle saapui mobiilitestausyksikkö.

Liikkuvaan testausyksikköön kuuluu testausauto tietojen keräämistä varten sekä teltta, jossa neljä näytteenottajaa ottaa koronatestejä. Testitulokset Mehiläinen lupaa noin kuudessa tunnissa.

”Koronapandemian hallinnan kannalta tärkeissä kohteissa on olennaista varmistaa sujuva ja ripeä testaaminen. Teemme sovitulla aikataululla nopeasti näytteenotot suoraan työmaalla ja tulokset tulevat viiveettä. Teemme positiivisiin näytteisiin myös varianttianalyysin, joten myös mahdolliset uudet virusmuunnokset pystytään tunnistamaan nopeasti”, toteaa Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.

Kokeilun tavoitteena oli myös rakentaa isoille työmaille sopiva testausmalli, joka tavoittaa eri työnantajien palveluksessa olevat ammattilaiset muutamassa tunnissa. Mobiilia testauskapasiteettia HUS:n alueella on. Se on vain saatava nopeasti liikkeelle työmaiden ja viranomaisten tueksi ennakoivaan työhön.

Raulo toivoo yhteistyötä

Henkilöstöjohtaja Raulo toivoo tiivistä yhteistyötä ja nopeaa, käytännönläheistä otetta kaikkien toimijoiden kesken.

”Haluamme auttaa taudin taltuttamisessa ja jaamme mielellämme kokemuksia niin koirista kuin tästä ennaltaehkäisevästä mobiilitestauksesta viranomaisten, muiden rakennusyhtiöiden ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden kanssa. Toivon, että näistä kokemuksista olisi hyötyä myös esimerkiksi mahdollisten rokotusten organisoimisessa.”, hän sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “YIT käytti koronakoiria ja mobiilitestausta – Nopea toiminta johti viruksen jäljille ja sulki työmaan”

  1. Paljonkohan mahtoi YIT käyttää ilmoituksiin, että sai tämän ilmaisen hyvesignalointiuutisen etusivulle.

    Muistaakseni Rakennusliiton edustajaa ei päästetty eräälle heidän työmaistaan tarkastamaan tilannetta.

    Entä paljonko ”rakennustarvikkeita” YIT ostaa halpamaista vaikka samaa saisi Suomesta? Miksei kotimainen rakentaja tue kotimaista teollisuutta?

  2. Hmm.. Toki rakennusliikkeet pyrkivät esittämään itsestään positiivisia uutisia. Pyrkisitkö itse jonkun yrityksen johtohenkilönä kertomaan mediassa aina kaikki ne asiat mitkä ei ole ihan ehkä eettisiä (mitä se sitten kenenkin mielestä tarkoittaa) tai niitä asioita mitkä on mennyt pieleen. Itselläni on kyllä se fiilis että tässä jutussa on ollut mukana kyllä paljon myös hyväntahtoisuutta. Olen ollut joskus aikanaan YIT:llä töissä ja tarvinnut Pii Raulolta apua työntekijänä. Koin että siinä on ainakin ihmisläheinen välittävä henkilö.

  3. Kommentti on lähinnä suunnattu rakennuslehdelle. Tuolle vallan vahtikoiralle, joka omien sanojensa mukaan kitkee korroptiota ja pyrkii riippumattomuuteen.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat