Kokeile kuukausi maksutta

Hankoon rakennetaan helposti vuokrattavia hybridiasuntoja

Hangon aseman kupeeseen nousee parhaillaan uusia asuntoja, joiden rakentamisessa on otettu erityisesti huomioon asunnon käyttö myös loma-asuntovuokrauksessa.

Älypuhelimen sovellus muuttuu suomalaisyhtiön kehittämän teknologian ansiosta avaimeksi. Kuva: Bitwards

Taloyhtiöön on valittu lukitusjärjestelmä, joka muuttaa älypuhelimen digitaaliseksi avaimeksi.

Suomessa kehitetty lukitusjärjestelmä helpottaa talon uusia asukkaita, sillä kesäkaupungin mainetta kantavassa Hangossa kakkoskodin avaimien luovutus on usein hankala ruljanssi.

”Eikä sekään nyt ole kovin harvinaista, että ensin ajetaan pääkaupunkiseudulta tänne ja sitten todetaan, että avaimet jäivätkin matkasta”, asunto-osakeyhtiö Hangon Liiketalon edustaja Ian Eric Wadén kertoo.

Wadénin mukaan vuokrattavuuden helppous ratkaisi uuden kohteen lukitusjärjestelmän valinnan. Perehdyttyään erilaisiin vaihtoehtoihin pysäköintialan yrittäjänäkin työskentelevä helsinkiläinen valitsi taloyhtiöön mobiiliavauspalvelun.

Ex-nokialaisten kehittämä sovellus

Taloyhtiö on Suomen ensimmäinen yhtiö, jossa lukituksessa käytetään matkapuhelinyhtiö Nokian entisten tuotekehittäjien kehittämää älypuhelinsovellusta. Sen avulla asukkaat ja heidän vuokralaisensa voivat kulkea rakennuksen eri tiloihin ja antaa mobiiliavaimensa käyttöoikeuksia esimerkiksi vuokralaisilleen tai siivoojalle tiettyinä valittuina aikoina. Avaimen voimassaoloaika päättyy automaattisesti.

”Mielestäni tämä on juuri sellainen ratkaisu, joka tukee muun muassa majoitusta, ja näille tuntuu olevan kova tarve. Tämän ansiosta ei tarvitse enää ehtiä avainpalveluun hakemaan avainta tiettynä aikana, eikä pikkukaupungissa oikein sellaiselle palvelulle ole yrittäjääkään, sillä sesonki on niin lyhyt”, Wadén sanoo.

Bitwards-nimisen yhtiön kehittämä älypuhelinsovellus perustuu turvallisuusalalla kehitettyyn teknologiaan ja on tietoturva-asiantuntijoiden sekä auditoinnin mukaan turvallinen.

Lukot eivät tarvitse toimiakseen verkkoyhteyttä, joten ne on helppo asentaa eikä tietoturvariskiä synny. Lukkoja varten ei tarvitse vetää kaapelointejakaan.

”Kaikki tapahtuu täysin offline. Puhelimen ja lukon välillä kulkee salattu ja joka avauskerralla erilainen niin sanottu token eli avauskoodi. Puhelimen ja lukon yhteys muodostetaan bluetooth-yhteyden avulla, kuten myös puhelimen ja pilvessä olevan palvelimen yhteys. Lukko ei ole silloin milloinkaan linkitettynä verkkoon”, Bitwardsin asiantuntija Jonna Erämaa kertoo.

Mobiiliavain on siis koodi, joka lähetetään esimerkiksi vuokraajan älypuhelimeen, ja se toimii vuokranantajan määrittelemän, esimerkiksi tietyn lomaviikon ajan. Koska ovien avaaminen ei vaadi verkkoyhteyttä, mobiiliavain toimii huonojenkin verkkoyhteyksien syrjäisimmillä alueilla ja esimerkiksi kellareissa tai pysäköintihalleissa.

Jos älypuhelimesta loppuu akku, lukkoa ei tietenkään saa auki. Älykäs palvelu toimittaa automaattisesti koodin toiseen laitteeseen, kun käyttäjä kirjautuu sovellukseen omilla tunnuksillaan.

Suomalaisyrittäjien kehittämä ratkaisu on uniikki, sillä se sopii kaikkiin sähköisiin lukkoihin merkistä riippumatta.

Neliöhinnat kuin Helsingin arvoalueilla

Hangon Liiketalon rakennuttama kohde rakennetaan tontille, jossa ennen sijaitsi 1980–90-lukujen vaihteessa rakennettu liikekiinteistö. Vanhan kiinteistön korjaaminen olisi ollut Wadénin mielestä liian kallista.

Koska Hangossa on kova tarve asunnoille, jotka soveltuvat myös loma-ajan asumiseen, rakennuslupa ensimmäiseksi rakennettavalle vakituisen ja loma-asumisen yhdistävälle rakennukselle heltisi melko vaivattomasti. Toki suunnittelussa piti ottaa huomioon viereisen vanhan puutalokiinteistön pihan ja asuntojen valoisuuden säilyminen, jotta hankkeen aloitusta hidastavilta valituksilta vältyttiin.

”Hangosta puuttuu kohtuuhintainen rakentaminen, ja radan eteläpuolella sijaitsevien asuntojen neliöhinnat huitelevat 8 000 eurossa neliöltä. Tämän kohteen neliöhinta on noin 5 000 euroa”, Wadén kertoo.

Uusissa taloissa on eniten 40–50 neliön kaksioita. Ensimmäisen rakennuksen lähes kaikki asunnot oli varattu maaliskuun lopulla. Hankolaisia ostajia kiinnosti erityisesti myös kolmikerroksisen taloyhtiön hissi, sillä vain harvoissa radan eteläpuolisissa kerrostaloissa sellainen on.

”Asuntojen suunnittelussa on otettu huomioon loma-asuminen, eli asunnot eivät ole kovin suuria. Hangossa aikaa vietetään paljon ulkona ja erilaisissa aktiviteeteissa.”

Wadén valitsi betonirunkoisen ja puubetonijulkisivuisen kohteensa urakoitsijaksi tarjouskilpailun jälkeen Siklan.

”Koska en ole itse rakennusalan ammattilainen, luotan pienempään urakoitsijaan, jonka palvelupuoli ja keskusteluyhteys toimii. Olemme tilaajana paljon työmaalla katsomassa, että asiat etenevät suunnitellusti”, Wadén kertoo.

Maaliskuun lopulla työmaalla oli käynnissä viimeiset yläpohjan ontelolaatan valut. Pääsiäisen jälkeen alkoivat vesikattotyöt ja elementtiasennuksen jälkityöt.

”Rakennusteknisesti vaativinta on ehkä puu- ja betonielementtien detaljiikan yhteensovitus, jota joudun hieman normaalia tarkemmin katsomaan asentajien kanssa”, työmaapäällikön sijainen Eemeli Laitinen Siklalta kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hankoon rakennetaan helposti vuokrattavia hybridiasuntoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat